В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В Русия има нестабилност и паника и чужденците все по-трудно ще напускат страната

Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София

15:10 | 27 септември 2022
Обновен: 15:10 | 27 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Дори при една кървава ескалация на конфликта в Украйна, ако Путин реши да изпрати тези 300 хиляди мобилизирани войници на бойното поле като пушечно месо, без предварителна подготовка, това не означава задължително обръщане на хода на войната. Много голямо значение ще има и дали ще последва видима на място подкрепа на Запада. Това каза Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Част от украинските територии, където сега се провеждат референдуми, не са изцяло окупирани от Русия - страната иска да наложи своята власт над тях не само чрез военна сила, но и като създава "фактор с международно-правен характер", подчерта дипломатът. По думите ѝ начинът, по който се провеждат референдумите, ги прави далеч от безспорни - освен, че се гласува под дуло, е разрешено и онлайн гласуване, а в нито един от окупираните райони няма интернет свързаност. 

На въпроса "как ще реагира Украйна на тази провокация" Весела Чернева подчерта, че всъщност въпросът е до каква степен това е "червена линия" за руската страна. "От една страна, ако те кажат: "тези териотрии са част от Руската федерация и всеки украински войник, който влезе на тях на практика обявява война на Русия", такъв тип "червена линия" носи голяма опасност от ескалация".

"От друга страна, обаче, през последните месеци ние видяхме доста такива "червени линии", които Русия преглътна, включително идеята как Киев може да бъде завладян за много кратко време, как няма да бъде изнасяно украинско жито от украински пристанища. Всички тези постулати, които бяха много активно прокламирани от руска страна, не станаха факти".

Всичко зависи от това до каква степен Москва иска да ескалира, допълни дипломатът. "Да, те създават прецедент, който може да бъде използван, ако пожелаят".

По думите на гостенката днешният и утрешният ден са решителни в този конфликт по няколко причини. "Първо, трябва да видим до каква степен помощта към Украйна ще стане по-интензивна в следствие на ескалацията от страна на Путин. Тоест, дали отговорът на Запада ще бъде ясно видим на терен".

"Второ, трябва да се види дали тези 300 хиляди мобилизирани ще бъдат хвърлени без подготовка, като пушечно месо на бойното поле. Ако това се случи, това, разбира се, ще означава една кървава ескалация. Но не означава задължително, че ще бъде обърнат ходът на войната. В този смисъл, дали Путин ще избере първо да обучи тези хора, които тепърва влизат на военна служба, или ще предпочете численото превъзходство, е въпрос, чийто отговор трябва да следим. Има ли нова стратегия на Украйна - това е важното, което трябва да гледаме в следващите дни".

По повод отправеното предупреждение към българите в Русия да напуснат страната или да бъдат с повишено внимание и да избягват места с повишено струпване на хора гостенката каза, че през последните седмици и месеци Руската федерация "се превърна в източник на нестабилност и опасности, не само в Украйна, но и в самата Русия". "Виждаме все повече неспособност на руския режим да действа в съгласие с руското общество". 

"Когато в страната има усещане за нестабилност и паника, когато става ясно, че националните власти не могат да въведат ред, тогава Министерството на външните работи приканва гражданите да напуснат. В ситуацията с Русия ние виждаме, че тя ескалира с всеки ден и колегите в министирството очевидно са установили, че може да има опасност за българите, включително по улиците на руските градоев, включително и по пътищата, а и когато искат да напуснат страната, защото видяхме, не само струпване на хора по границите на Русия с нейните съседи, но и струпване на военна техника".

По думите на събеседничката граничните пунктове вече са със силно затруднено преминаване. "Така че за всички чужденци в Русия ще стане все по-невъзможно напускането на страната. Повечето наши съюзници вече бяха посъветвали своите граждани да се въздържат от пътуване в Русия. България е може би на опашката на този процес". 

Съществуват ли допирни точки, върху които да се стъпи, като основа за мирни преговори? Защо Тайванският въпрос е не по-малко важен от войната в Украйна? Защо Китай няма намерение да признава референдумите в Украйна? На предстоящата среща на G-20 през ноември "предстои да бъде постигнато разбирателство по серия глобални въпроси" - какви ще бъдат те?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.