В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дългосрочните търгове за доставка на газ в България са ключовата новина от седмицата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, във "В развитие", 26.09.2022

15:20 | 26 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Най-важната новина от изминалата седмица беше свързана с Булгаргаз, българският държавен доставчик, който обяви три търгови процедури за дългосрочна доставка на втечнен газ - едната е за газ до края на годината, втората за газ за следващата година, а третата за периода до 2034 година. За разлика от други процедури, в които не е имало ясно разписани условия, както и критерии за оценка, сега търговете щели да преминават през няколко етапа, като целта е в тях да участва разширен кръг компании. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Търгът за дългосрочната доставка ще отнеме шест месеца, като победителят ще бъде обявен от следващото, редовно правителство, но се обявява сега, за да има време да се изпълнят всички етапи. Дългосрочният търг бил важен за гарантиране на енергийната сигурност на страната и постигане на реална диверсификация и гарантиране на доставките". 

Булгаргаз разполага с 10,6 млн. мегаватчаса в терминала в Александруполис за период от десет години, след като бе увеличен така или иначе запазеният капацитет за доставка на втечнен газ от терминала, който се очаква да заработи през последващата година, а до 2024 година България ще преговаря за различни слотове на различни терминали за доставка на втечнен природен газ, посочи главният редактор на Investor.bg.

"Междувременно служебният министър на енергетиката Росен Христов определи дългосрочните търгове за доставка като голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които са били водени по време на редовното правителство". 

На въпроса дали тези търгове, които сега са обявени, означават край на преговорите с руската компания "Газпром", Росен Христов казва: "На никого не затваряме вратата. Преговорите с "Газпром" продължават, но за момента нямаме никакво развитие". Поне до момента "Газпром" не отговарят на въпросите от страна на България, добави Попов.  

По отношение на Азербайджан, продължават преговорите за увеличаване на количествата доставян газ, поне за отоплителния сезон, по думите на Росен Христов. Ако преговорите приключат успешно, България ще си осигури двойно количество газ спрямо необходимото за годишното потребление, естествено страната ни може да препродаде излишното количество. 

През изминалата седмица беше потвърдена датата за официалното въвеждане в експлоатация на интерконектора, издаване на акт 16 ще има преди 1 октомври, а на 1 октомври ще бъде въведена в експлоатация газовата връзка. Ще има и официална церемония в Зала 3 на НДК, където ще присъства държавния глава Румен Радев и на която церемония се очаква и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и президенти и премиери от съседните държави от региона. 

Има ли пряка заплаха за България в следствие на ескалацията на войната в Украйна? Кога се очаква границите на Русия да бъдат затворени за мъже, които подлежат на мобилизация?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.