В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Може да загубим подкрепата на младите хора за енергийния преход на Стара Загора

д-р Румяна Грозева, изп. директор на АРИР - Стара Загора

15:40 | 23 септември 2022
Обновен: 10:42 | 28 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Третото издание на форума „Обществен диалог за социални политики: нов енергиен микс” ще се проведе на 30 септември в Стара Загора. Решихме да започнем с фокус върху младите хора не само защото е Европейската година на младежта, но и защото на всички форуми, на които се говори за енергийни трансформации, за нова икономика, за зелен преход младите хора ги няма. Ние говорим за нещо, в което те ще живеят, за тяхното бъдеще, а тях ги няма в този разговор. Това каза д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално и икономическо развитие в Стара Загора, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Грозева има реална опасност да се загуби младото поколение на Стара Загора и подкрепата му за енергийния преход. За сравнение Перник е близо до София, младите хора може да работят в София, но се връщат и живеят в Перник, което все пак е по-добре, отколкото да напуснат за постоянно града. Докато в Стара Загора миграцията на младите хора и хората в трудоспособна възраст е на запад в България и на запад в Европа. Около нашия регион се води доста манипулативна реторика и това  - особено ако си млад човек, не ти дава възможност много добре да се ориентираш, да прецениш и да вземеш решение.

Затова решихме, че първият ни панел ще бъде именно „Младите хора и медийната дезинформация”. След това ще продължим с териториалните планове като перспектива за развитие. Тук ще имаме панелисти и от Главна дирекция „Регионално развитие” на Европейската комисия. Те работят конкретно върху изпълнението на териториалните планове на отделните региони и ще ни дадат информация какво всъщност се случва, разказа Грозева.

Когато говорим за Стара Загора, наистина нещата са много по-различни, отколкото в останалата част на България. Миналата година се опитахме да включим млади хора от региона, защото с колегите също бяхме решили, че младите  се увличат от новите технологии и новите професии.

Освен това има отлив на млади хора от минно-енергийния комплекс. Самите специализирани училища в Раднево и Гълъбово – това са двата града, които ще бъдат най-силно засегнати от енергийния преход, в които имаше такива професионални гимназии, сега паралелките са свити до една. Мислехме, че младите хора са си направили техния избор и ги поканихме миналата година, като направихме специален панел с младежите.

"От целия медиен наратив, хората чуват и виждат, че светът върви към зелени технологии и нови професии. А около региона на Стара Загора се води една доста манипулативна реторика, и ако сте млад човек, няма как да се ориентирате и вземете решение".

Бяхме много неприятно изненадани да чуем, че всъщност голяма част от младото поколение в региона всъщност е доста объркано и дезинформирано от цялата тази информация, която се лее щедро през старозагорските медии и как всъщност закриването на мините унищожава региона и го оставя без перспектива. Говоренето е само в една посока. Откакто започна това безумие в Украйна, респективно енергийната криза, която завладя света, това наля още повече вода в тази мелница - виждате ли: ако ние бяхме закрили мините, сподели събеседникът.

„Никой не иска да закрива мините утре. Тези мини имат потенциал и това се опитваме да обясним през цялото време. Тези мини имат потенциала да бъдат двигател на растежа на икономиката на Стара Загора не само с производството на енергия. Те са база за още много други производства и в годините са правени такива проучвания.  Въпросът е, че те стоят затворени и прашасват в папките”.  

За съжаление, когато говорим за Стара Загора, искам само да поясня, че проблемът далеч не е регионален. Проблемът си е национален. Ние имаме период от 20 години паралелно да създадем индустриите, да привлечем индустриите, които да позволят на този регион да продължи да бъде двигател на развитието на държавата ни като цяло, подчерта Грозева.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.