В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цените на европейския газ скочиха, след спряна атака срещу Турски поток

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 22.09.2022 г.

14:37 | 22 септември 2022
Обновен: 14:37 | 22 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Цените на европейския газ скочиха, след като руските сили за сигурност предотвратиха терористичен акт срещу инфраструктура за пренос на енергия за Турция и Европа. Тази новина предизвика тревога за доставките за региона. "Турски поток", газопроводът от Русия за Турция и Южна Европа, е единственият път на доставки на газ, който досега оставаше незасегнат. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

В момента Русия изпраща около 80 млн. куб метра газ за Европа, рекордно малко количество в новата история. И половината от този обем минава по "Турски поток", а останалите обеми минават през Украйна. Това е около 20% от обичайния износ на Русия за Европа.

Пазарът на газ е особено чувствителен към подобни събития и сега европейските трейдъри търсят още сигнали за начина, по който правителствата ще се справят с кризата.

На 28 септември ЕК планира да публикува документ за бъдещите стъпки за намаляване на волатилността и увеличаване на търговските обеми.
Между европейските страни обаче няма единодушие по въпроса. Таванът на цените на газа е сред най-важните предложения на комисията, но страни, които са против твърдят, че това би насърчило потреблението на горива и в резултат на това цените ще скочат още повече.

Великобритания се опитва да сключи дългосрочни договори за доставка на втечнен газ от американски производители преди зимата, коментира Княжевич. Работната група към британското правителство обяви търг за износители на LNG, които да доставят на местни купувачи по договори, който обикновено са със срок 20 години - това ни казаха хора, запознати с въпроса.

Освен това знаем, че частният сектор във Великобритания също се намеси. През юни компанията за комунални услуги Centrica подписа договор за покупка на газ с норвежката Equinor, а миналия месец договори да купува LNG от американската компания Delfin Midstream.

В събота германският канцлер Олаф Шолц ще пътува за Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ и енергийната тема е начело в дневния му ред.
Германия може да си осигури доставки на втечнен природен газ от ОАЕ. Въпреки че Саудитска Арабия не е износител на LNG, тя инвестира милиарди долари в производство на син и зелен водород.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.