В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Русия поиска купувачите на газ от находището "Сахалин-2" да плащат на Газпромбанк

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 16.08.2022

16:50 | 18 август 2022
Обновен: 21:11 | 18 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Русия поиска купувачите на газ от находището "Сахалин-2" да платят на Газпромбанк. Какво означава това изискване за клиентите разказа Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Това изправя клиентите, сред които са Япония и Южна Корея, пред въпроса дали могат да платят и да получат доставките без да нарушат санкциите. 

Bloomberg съобщи, че Sakhalin Energy, който е нов оператор, регистриран в началото на август, е изпратил указания до клиентите за плащане в долари към Газпромбанк. Газпром притежава малко над 50% от Sakhalin Energy, докато Газпромбанк е основната банка на руския износител на газ. Според Bloomberg клиентите имат и вариант да платят през Райфайзен банк, но и в двата случая ще трябва първо да се консултират с адвокатите си.

До скоро, плащанията бяха извършвани към банки извън Русия като Bank of New York Mellon, която беше кореспондентска банка в Съединените щати. 

Става дума за доста голям обем газ. Доставките от "Сахалин-2" са предимно за Япония, Южна Корея и Тайван. Русия доставя 9% от общия внос на газ в Япония по данни от 2021. Тя е шестият по големина доставчик на газ и е доставила 6.2% от общия внос на природен газ.

Вече се забелязва, че спотовата цена на газа в Северна Азия е на най-високото си ниво от март насам. В сряда той се търгуваше малко под 60 долара за милион британски термични единици.

Това, което донесе известно облекчение на световния пазар е, че Китай потребява по-малки количества заради карантината. На годишна база вносът на газ в Китай през юли е бил с 15.4% по-нисък. Но с времето, той ще възстанови обема на покупките си.

Но въпреки това, пазарът е силно затегнат. Да не забравяме Европа. Руските доставки на газ за Европа са на около 20% от капацитета на Северен поток -1 . Намалените доставки по тръбопровода стимулират търсенето на втечнен природен газ.

Търсенето ще стане и още по-високо през зимата, когато ниските температури ще засилят потреблението на гориво за отопление. Комуналните компании в Азия и Европа купуват доставки с втечнен газ отсега, за да избегнат бъдещ недостиг.

Но големите износители на природен газ като Австралия и Малайзия могат да имат полза от скока в цените.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.