В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Русия и Китай се конкурират за влияние над Балканите

Николай Кръстев, журналист и специалист по въпросите на Балканите, "В развитие", 10.08.22

15:13 | 10 август 2022
Обновен: 15:43 | 10 август 2022
Автор: Таня Жекова

Наскоро завършеният мост Пелешац в Хърватия, който беше построен от китайска компания, показва успеха на китайската стратегия на Балканите и дава знак за вътрешно напрежение между Китай и Русия, която използва Белград като проводник на своето влияние. Това коментира Николай Кръстев, журналист и специалист по въпросите на Балканите, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на журналиста има много недоволни в икономически план от моста, особено от Босна и Херцеговина, която е още по-затворена и изолирана на Балканите. Възникват и много въпроси от страна на ЕС защо е избрана китайска, а не европейска компания за построяването на моста, особено като се има предвид, че 70-80% от финансирането е дошло от европейски фондове.

„Въпросът е защо бе избрана китайска, а не европейска фирма. Дали защото е по-евтино, или е елемент от друг проект. Дали китайските работещи са имали възможност да напускат строителния обект?  В Сърбия бяха задавани същите въпроси по отношение на обекти собственост с китайска собственост. В Европа не може да има хора, които да живеят в робовладелско общество, тогава ние не можем да бъдем тази Европа, която искаме да изградим. Европа и Китай трябва да намерят начин да съвместят своите икономически и геостратегически цели, но нещата трябва да се случват в рамките на европейските норми и законодателство“, категоричен е той.

Гостът коментира и напрежението между Сърбия и Косово, което според него е основен проблем на Балканите. „Този конфликт още веднъж показа, че когато проблемите не се решават навреме и докрай те винаги могат да ескалират отново. Всичко това създава непредвидим елемент и не се знае докъде могат да достигне напрежението. Много е вероятно всичко да се повтори на 1 септември“, казва той и заявява, че не е оптимист по отношение на намирането на решение в рамките на този месец, дори по време на обявената среща на лидерите на Сърбия и Косово с Жозеп Борел.

Напрежение има и в Черна гора, където ролята на сръбската православна църква е много значима. „Там има прецедент, когато бяха започнали масови протести срещу един закон в Черна гора, което ескалира около изборите в 2020г., партията на Джуканович беше принудена да слезе от власт. Бившия премиер на Черна гора беше представян непрекъснато като вярващ и сега отново тази енергия се използва, новото правителство е на път да падне заради подписано споразумение със Сръбската православна църква“, коментира Кръстев.

Той добавя, че сега Белград заявява, че няма да признае идното преброяване в Черна гора ако сърбите не бъдат представени като мнозинство.

По негови думи руското влияние се проектира през Сърбия в Черна гора, виждаме и китайското влияние. „Ако ЕС не беше дал кредит, Черна гора можеше да стане първата китайска колония на Балканите заради своята задлъжнялост“, припомня журналистът. Този случай показва, че има вътрешна конкуренция между Русия и Китай. Това потвърждава, че двете страни не са пълни съюзници и Китай не подкрепя докрай действията на Русия, което стана ясно още от началото на войната в Украйна, смята той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.