В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските газохранилища са пълни на 72%, но горещините създават нови проблеми

Наталия Княжевич, Bloomberg News, "В развитие", 09.08.2022 г.

17:11 | 9 август 2022
Обновен: 17:28 | 9 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на природния газ в Европа падат вече трети ден. Европейските хранилища за газ са пълни на 72% и това носи известно облекчение. Например по това време миналата година тя бяха пълни на 70% от капацитета си. Но цените могат да се покачат отново. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Един от най-големите проблеми за Европа е горещата вълна. Франция регистрира най-сухото лято от десетилетие, а Англия - от 90 години насам.

Франция има трудности да използва своите атомни електроцентрали заради високите температури. Има ограничения за температурата на водата, която се използва, за да се охладят атомните централи. Това означава, че Франция се нуждае от още повече внос на енергия.

Германия също има проблем. Нивата на река Рейн спадат, което означава, че не можете да превозвате въглища. Има опции за доставяне на количества с железопътен транспорт, но това е трудно и скъпо. Ситуацията засяга и други европейски страни. Например Швейцария използва река Рейн за внос на петролно гориво. Ето един пример – сега струва повече от 200 евро за доставка на един тон гориво до Базел в сравнение със само 25 евро преди няколко месеца.

Русия все още чака турбина от Siemens за газопровода "Северен поток". Германия твърди, че турбината може да бъде изпратена, Русия твърди, че й липсват някои документи и може да бъде обект на санкции, Германия твърди, че това не е истина. В момента Русия доставя 20% от газа чрез "Северен поток 1". Но все още съществува риск газопроводът да не се върне в експлоатация с пълен капацитет.

Имаме и намалени потоци от Норвегия поради планирани и непланирани поддръжки. Всичко това означава, че Европа трябва да разчита повече на LNG.

Имаше конкуренция между Европа и Азия за LNG, която се отрази в цените. България ще стартира търг за краткосрочни доставки на LNG следващата седмица. С наближаването на зимата очакваме повече търсене от Азия. Япония например очаква по-малко доставки тази зима. Южна Корея – третият купувач на LNG в света също очаква да купува повече обеми от горивото. Страната цели да увеличи запасите си с 90% през ноември от сегашните 34%. Това означава повече търсене. И ако Европа иска да купува повече втечнен природен газ, континентът трябва да поддържа надценка над азиатските цени за втечнен природен газ.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.