В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Доставчиците на големите фирми трябва също да работят за въглеродна неутралност

Петя Манастирска, мениджър "Устойчиво развитие и качество" в Девин ЕАД, "В развитие", 23.06.22

16:30 | 23 юни 2022
Обновен: 16:36 | 23 юни 2022
Автор: Таня Жекова

За да бъдат постигнати социалните и екологични цели, които Европа си е поставила, възможно най-много бизнеси трябва да се включат, като се вземе предвид и въглеродният отпечатък и на доставчиците на големите фирми. Това коментира Петя Манастирска, мениджър "Устойчиво развитие и качество" в Девин ЕАД, в рубриката Made in Green на предаването „В развитие“ с водещ Роселина Петкова.

ДевинЕАД  е първата компания за изворна и минерална вода в България, която е въглеродно неутрална, като наскоро получи сертификат и от Alliance for Water Stewardship. Въпреки това Манастирска е категорична, че компанията ще продължи да полага усилия за подобряване на околната среда и ще се опита да разпространи добрите практики и сред партньорите си.

„Ние продължаваме, пътя не спира дотук. Отговорността за зелената промяна е на всички, защото ние живеем на една планета и нашата дейност се отразява на околната среда. Ако една компания върви сама не може да постигне крайната цел, тези усилия трябва да се полагат от цялата бизнес среда“, смята тя.

По нейни думи инвестициите в устойчивост са изключително важни за конкурентоспособността на една компания. „Конкурентоспособността вече не се изразява само с финансовите резултати на компанията. Тепърва всяка компания ще се оценява по социалните и екологичните си политики, защото младото поколение расте с дискусии за зелената промяна и тя е нещо очаквано. Всеки млад човек иска да работи за компания, която има проекти, които се доближават до техните интереси, както и за компании, които имат положително въздействие върху природата. Това ще се превръща в основен фактор“, убедена е тя.

Въпреки че все още не е задължена, Девин ЕАД за трета поредна година публикува отчети за екологичните си политики и резултатите от тях. „През 2019г направихме първото нефинансово отчитане за екологична и социална отговорност. За нас е много важно да имаме ясна комуникация и да показваме какво правим“, отбелязва Манастирска.

Девин отчита въглеродния си отпечатък във всички три направления, включително по веригата за доставки. Именно заради това компанията се стреми да убеди и доставчиците да внедрят по-екологични методи на работа. „Предизвикателството за нас предстои и вече стартирахме работа с нашите доставчици и изискванията ни към тях. Готови сме да им покажем пътя и да ги подкрепим да внедрят подобни процеси и в тяхната дейност, защото тя се отразява и на нашия въглероден отпечатък“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.