В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: Няма яснота за газа за България през юли, но никой не изглежда притеснен

Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", "В развитие", 15.06.2022 г.

16:01 | 15 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Въпреки динамиката на пазара и неизвестните около снабдяването на България с природен газ през юли, нито правителството, нито пазарните участници не изглеждат притеснени за сигурността на доставките, което се вижда от стабилните и леко покачващи се цени до края на 2022 г. Цените на електроенергията са привидно спокойни на високи нива, но може да се очаква близо двойно повишение през зимните месеци. Това коментира Николай Киксинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Авария в терминал за природен газ в САЩ и закъснение на ремонта по "Северен поток" повиши цените на суровината на европейските пазари до 80-90 евро, като реалното ниво е около 100 евро според пазарните участници. Следващата седмица "Турски поток" излиза в планов ремонт, което ще спре доставките за България, Румъния, Гърция и Сърбия по време на най-ниско потребление, но на фона на нагнетяването на газохранилищито в Чирен, и ще повиши очаквано цените на спот пазарите. 

Очаква се вторият танкер с втечнен природен газ за България, който ще задоволи търсенето през юни, каза Кискинов.

"Няма никаква яснота откъде ще се взимат количествата за юли. Има изявления, че ще дойде азерски газ..., вероятно чрез суопови сделки през Гърция и Турция, с по-малко експорт към Гърция. Въпреки че няма яснота, не изглежда някой да е притеснен - нито пазарните участници, нито правителството, нито "Булгаргаз" имат притеснения относно снабдяването през юли." 

Доставките на количества през Турция в момента се извършват без сключено споразумение с България за междусистемен пренос и "леко със затворени очи", коментира Кискинов.

Фючърсите за юли месец са 90 евро, август - 93 евро, Q3 - 100 евро, Q4 - 103, и за зимата на 2022 г. - 102 евро.

"Всичко зависи какво ще стане ноември. Доколко държавите членки ще си изпълняват договорите към "Газпром" - изглежда ще ги изпълняват; доколко ще можем да намерим алтернативни количества - изглежда намираме; доколко има междусистемна свързаност - изглежда, че има, включително и новата връзка с Гърция. Има динамика на пазара, но не изглежда сигурността на доставките да е под риск."

През последните две седмици сключените сделки на пазара на двустранни договори за електроенергия са на нива 420 лв/MwH - 443 лв/MwH до края на годината, което отразява очакванията на пазарните участници. Фючърсите на унгарската борса са за около 245 евро/Mwh за Q3, 233 евро/Mwh за 2023 г. и има сериозно покачване на очакванията през последните дни, каза Кискинов.

Цените нервничат от цените на природния газ, като друг фактор са стабилните нива на вредните емисии на около 80-90 евро.

"Ако лятото наблюдаваме успокоение около 380 лв/Mwh - 400 лв/MwH и то при липса на кой знае какви страсти относни търсене и предлагане, емисии, природен газ, през зимата, когато пазарите са по-динамични, отново ще се върнем в определени периоди на нивата около 700 лв/Mwh - 800 лв/Mwh. Ако очаквахме някакви по-ниски нива, щяхме да ги виждаме сега."

В коментар за отражението на енергийните пазари върху инфлацията, Кискинов заяви, че в момента се наблюдават ефектите от огромните цени през 2021 г., които тогава не бяха видими при стоките.

"Огромни напечатани пари се излязаха в енергийните пазари, оттам повдигнаха нивата на цените на абсолютно всички енергийни ресурси, с няколко месеца закъснение това преля в потребителските стоки, в индустрията. Отделно геополитическите фактори допълнително изстреляха енергийните пазари и очакванията за инфлацията в небесата."

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.