В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Може ли една банка да накара 2 млн. българи да повярват в едно странно съкращение

Тамаш Хак-Ковач, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. "Made in Green", "В развитие", 02.06.2022 г.

15:35 | 2 юни 2022
Обновен: 18:28 | 2 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Всяка една компания трябва да си постави конкретни цели как да настрои и използва политиките за екологично, социално и корпоративно управление (ESG), докато прави това, което прави най-добре. При ESG не може да се говори за разлика между краткосрочни и дългосрочни цели, а трябва да се върви стъпка по стъпка към осъществяванeто на устойчиво развитие. Това каза Тамаш Хак-Ковач, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, в рубриката "Made in Green" на Роселина Петкова в предаването "В развитие".

"Като най-голямата банка на местния пазар имаме висок дял на финансиране на ВЕИ и особено голям дял на финансиране на иновативна инфраструктура, а най-голям ефект има финансирането на десетките ни хиляди клиенти. От регулаторна гледна точка има много цели, но една от най-важните е да намалим цялостния въглероден отпечатък на банката почти до нула и можем да го постигнем до година-две. В сферата на корпоративната социална отговорност последният ни проект е партньорство с Mastercard - Wildlife Impact Card."

Картата е направена от рециклирани материали, а самият проект е на практика мащабна образователна програма за опазването на околната среда. За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard даряват на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.

"Това е един страхотен пример - даваме принос към една от важните цели на устойчивото развитие - действия за климата. Имаме партньорство и чрез него можем да го внедрим в обществото. Не казвам, че всеки от нашите два милиона клиенти ще използват нашата карта, но дори ако малка част от тях възприемат това послание, това би било много важно."

Има четири инструмента, които влияят на бизнеса в развитието на неговите ESG политики - регулаторен и пазарен натиск, корпоративна социална отговорност, и най-важно, да се прави само това, за което е създаден бизнесът. Пазарният натиск не е толкова значим в сферата на финансовите услуги, но това не е така за значението на регулациите, които спомагат да се определи ефекта на бизнеса върху околната среда, каза Хак-Ковач.

Ефектите от регулаторния натиск са прости, но трудни за постигане. Ако не измерва влиянието си върху околната среда, бизнесът не може да си поставя цели. "В следващите няколко години чрез измерването ESG целите ще бъдат част от ежедневните банкови процеси, както сега измерваме кредитния риск. Това отнема време, защото първо трябва да изградите системи за измерване."

Като банкова група ДСК има много различни възможности да действа в ESG сферата чрез своите различни подразделения. "Фондът за градско развитие е насочен само към устоѝчиви градове и общности - финансираме обществен транспорт, паркове, културни събития. ДСК Лизинг е насочен към инфраструктура, а Пенсионен фонд ДСК е насочен към липсата на бедност. Най-важната задача на банката е партньорство с други организации - да помагаме на клиентите да допринасят за целите за устойчиво развитие."

ДСК разделя своята корпоративна социална отговорност на четири сфери - деца и образование, устойчиви градове, природа и околна среда, и доброволчество.  

"Ние осигуряваме финансови услуги , но има и външен натиск - от клиенти, служители, и регулатори. Но няма нужда да бъдем принуждавани, това е нашият бизнес", каза Хак-Ковач и добави, че компаниите стават все по-възприемчиви към ESG политиките.

"За много от нашите клиенти това има смисъл и от финансова гледна точка, защото подобрява ефикасността на процесите... Много е важно всяка корпорация да определи какво точно иска да постигне - това може да значи корпоративна социална отговорност или може да е просто икономическа логика, в което няма нищо лошо."

Вероятно е настоящите промени в глобалната ситуация да ускорят промените към един по-устойчив свят в два основни аспекта, смята Хак-Ковач. 

"Настоящата криза е предимно съсредоточена в енергийния сектор и това е добра възможност да осигурим прехода към възобновяема енергия. Това ще има двоен ефект в ситуацията - свързан с климатичните цели и ще бъдем по-малко зависими от геополитическите рискове."

Високата инфлация от своя страна ще засегне изключително много хора и може да предзвика промени в потребителските навици. "Цените са сигнал в икономическата теория - колкото по-висока е цената, толкова повече внимание обръщаме на нашето потребление. Абсолютно съм сигурен, че ще се отделя все повече внимание на отговорното потребление."

Необходимостта е майката на иновацията, напомни Хак-Ковач и според него можем да станем свидетели на нови практики от гледна точка на отговорното потребление и устойчивост.

"ESG е много странно съкращение и може да значи както всичко, така и нищо. Моето определение за ESG e, че това е приносът на корпорациите към глобалните цели на ООН за устойчиво развитие. Тези цели не са свързани само с климата и устойчивото развитие - има и устойчиви градове, равенство между половете, добри работни места, липса на бедност. Вярвам, че най-важното от приноса на корпорациите към тези цели е да правим това, което можем да правим - ние сме финансова институция и за нас е най-важно да използваме тази способност да допринасяме за целите на устойчивото развитие."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.