В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции рязко се понижиха - инфлационните тревоги изплашиха пазарите

Пазарен коментар на Лора Райт, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 19.05.2022

15:00 | 19 май 2022
Обновен: 17:43 | 19 май 2022
Автор: Галина Маринова

Европейските акции разширяват спадовете, след като рязко започналите разпродажби в Съединените щати подхраниха тревогите за икономическо забавяне и намалиха още повече търсенето на рискови активи. Разплодажбите изтриха1,5 трлн. долара вчера. Това каза Лора Райт, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Пазарната капитализация на Stoxx 600 е с 2% спад, като персоналните грижи водят спада, следвани от автомобилните компании и финансовите услуги. Технологичните акции също поевтиняват. FSTE е с 3,2% спад. Инфлационните тревоги изплашиха пазарите. 

Американските фючърси са в червено. Инвеститорите се тревожат, че високата инфлация ще изяде корпоративните печалби.

Фючърсите на S&P500 се понижиха с 1,5%, след като вчера бенчмарка записа най-големия си дневен спад от юни 2020. Контрактите върху Nasdaq 100 са с 2% спад на фона на глобалните разпродажби в технологиите.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи с 5 базисни пункта.

Brent изтри 0,7% и се търгува над 108 долара за барел. Повечето индустриални метали поевтиняват, след като опасенията за глобалния ръст понижиха прогнозите за търсене. Медта е близо до седем месечно дъно, цинкът пада. 

Биткойн преживява труден спад.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.