В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кризата ще бъде преодоляна и няма да има крах на икономиката

Владислав Русев, зам. председател на УС и главен изпълнителен директор на ПОД Алианц България, финалист в конкурса „Мениджър на годината”, „В развитие”, 08.03.2022г

15:45 | 8 март 2022
Обновен: 17:38 | 8 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Годината започна тревожно за финансовите пазари заради инфлацията и несигурността как ще реагират централните банки. След това дойде войната и пазарите сега имат друг дневен ред и други тревоги. Каквото и да се случи обаче, няма да има крах на икономиката.Тази криза ще бъде преодоляна, колкото и да е тежка от хуманитарна гледна точка. Това каза Владислав Русев, заместник председател на УС и главен изпълнителен директор на пенсионноосигурително дружество „Алианц България”, в предаването”В развитие” с водещ Делян Петришки.

От гледна точка на пенсионните фондове това е нещо краткосрочно. Не смятам, че ще се наложи генерално преосмисляне на стратегията. Смятаме, че можем да се справим и с тази криза.

„В момента най-важното е да ограничим щетите върху инвестициите и да се позиционираме по правилния начин за ръста, който неизбежно ще дойде”.

Русия винаги е била възприемана като рискова локация за инвестициите. В това отношение няма какво генерално да се промени при нас. Това не е първата финансови криза, през която ще преминем, подчерта гостът.

Можем да потърсим аналогии с други подобни кризи, последната беше през 2020г., когато започна корона кризата. Тогава пазарите паднаха повече, отколкото сега. Падането започна през февруари, при нас в българските пенсионни фондове беше около десет процента, но до средата на годината беше преодоляно. В момента падането на пазарите не е под нивата, с които започнахме 2021г. Това означава, че доходността на пазарите от 2021 година все още дори не е изтрита.

„За последните три години нашата доходност е около 15 процента. Това, което в момента са изгубили пазарите, е една трета от тази положителна доходност за последните три години”.

Русев сподели, че определени новини карат пазарите да реагират и положително.

„Така стана днес с европейските пазари, които реагираха положително на новината за емитиране на европейски облигации с цел отбрана и енергийна подкрепа”.

Относно мерките, които е необходимо да бъдат предприети, за да бъдат овладяни инфлационните процеси, Русев каза, че инфлацията не само не е излязла от дневен ред, а това което движи в момента фондовите пазари в Америка, е предимно инфлацията и несигурността как ще реагира Федералният резерв.

Надеждите са централните банки да бъдат мъдри и да предприемат премерено, а не прекомерно вдигане на лихвените проценти. ЕЦБ трябва да бъде по-предпазлива, особено ако санкциите се разширят и стигнат до ембарго на енергоизточниците и суровините. Това може да вкара Европа в рецесия.

Събеседникът допълни, че в България липсва възможността за управлението на различни инвестиционни портфейли. Това означава портфейли с различен рисков профил в зависимост от възрастта на клиента. На по-младите клиенти активите се инвестират малко по-рисково, с по-голям дял в акции и колкото повече напредва възрастта на клиента, автоматично те преминават в по-безрисково инвестиране.

„В момента сме поставени в ситуация да инвестираме парите на всички хора по един и същи начин, което ни кара да сме много по-балансирани към консервативни”.

Винаги сме искали три различни инвестиционни портфейла – от най-агресивния до най-консервативния, а по отношение на задължителните фондове говорим за т.нар. автоматично преминаване към все по-консервативен портфейл, припомни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.