В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Людмил Стойчев: ИКТ секторът може да е най-добре развиващият се у нас през 2022 г.

Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co, "В развитие", 27.01.2022 г.

15:41 | 27 януари 2022
Обновен: 16:17 | 27 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Оборотите в ИКТ индустрията продължават стабилния си растеж от последните десет години - с повече от ръста на БВП на страната през 2021 г., а през 2022 г. се очаква още по-голям ръст. Въпреки доброто развитие, компаниите, които работят предимно на вътрешния пазар, вече започват да усещат ефекта от комбинация от кризи - геополитическа, енергийна, процесите на засилена дигитализация и липса на инвестиции - като това засяга не само малките и микро предриятия, но и големите. Това заяви Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co, в комента за развитието на ИКТ индустрията в България през 2022 г. в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Секторът за разработка на софтуер е може би в топ три като най-значим сектор в българската икономика.

"През 2020 г. най-добре развиващ се сектор беше на инфраструктурното строителство, през 2021 г - секторът на енергетика изпревари всички, а през 2022 г. е много вероятно ИКТ да стане номер едно."

В коментар за предложеното увеличение на максималния осигурителен доход, Стойчев заяви, че това ще затрудни стартиращите компании заради цената на работната сила, а компаниите, които работят на вътрешния пазар няма да имат откъде да вземат този ресурс и ще забавят развитието си.

Според него с увеличението в бюджета ще постъпят максимум 40 млн. лева от сектора, а подобна сума може да дойде само от 2% увеличение на новата работна сила за приблизително шест месеца.

"Следващите шест месеца бюджетът ще получи още толкова пари. Ако има държавна политика да стимулира разкриването на нови работни места, приходите ще бъдат много по-големи", каза Стойчев и добави, че едно работно място в индустрията носи около 20 000 лева преки и косвени приходи на държавата.

Извън България развитието на сектора се насочва към технологии за автономни коли, облачни услуги, метавселена, но българската индустрия с малки изключения още я няма на световната сцена, каза Стойчев. Положително за България е, че сме част от ЕС общността и от технологичната революция. която се случва там, както и добрите предприемчиви мендиджъри, които успяват да продават продуктите си на добра цена. 

За да развие ИКТ индустрията на световно ниво, държавата трябва да води целенасочена политика в тази област и да стимулира компаниите с проекти към консолидирания бюджет. Създаването на новото министерство на електронното управление е добра стъпка в тази посока, смята Стойчев 

"Всяка организация и ведомство трябва да има отделен ИКТ бюджет, ако искаме да сме на световната технологична карта и да се улесни живота на всеки един българин", каза той.

С изместването на данните в облака е започнала огромна технологична революция, която вече разчта на развитието на софтуера, а не толкова на технологичните способности на хардуера, коментира Стойчев. 

"Много български компании са част от тази революция... Инфраструктурата ни е отлична, може би не в цялата страна, има какво да се желая за хардуера, а бизнесът трябва да инвестира значително повече ресурси в управлението на информационните потоци."

Според него индустрията потенциално има достатъчно кадри, като по-голям проблем е начина, по който се търсят и се развиват те, особено огромното количество заети в долния диапазон на заплащане. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.