В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Политиките на ЕС за въглеродна неутралност са слаби

проф. Том Бакстър, гл. лектор в Университета в Абърдийн, "В развитие", 25.01.2022

16:30 | 25 януари 2022
Обновен: 19:27 | 25 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Правителствата трябва да следват принципите за енергийна ефективност на ЕС. Най-големият недостатък на водорода като гориво е, че се получава от природен газ. Това заяви проф. Том Бакстър, главен. лектор в Университета в Абърдийн, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria  с водещ Делян Петришки.

Подходът, който да изясни визията за въглеродна неутралност трябва да бъде базиран на интегрирана стратегия на ЕС и на някои основни принципи, каза той. Първият е енергийна ефективност – просто трябва да използваме по-малко енергия. Вторият е електрификация – електрифициран транспорт, отопление, защото това са секторите, които генерират най-голямо количество парникови газове, а където тя е невъзможна, да се помисли за други начини за производство на нисковъглеродна енергия, катто водород и био горива.

По темата за цената на енергийния преход, събеседникът беше категоричен, че светът няма алтернатива освен да плати тази цена и че властите трябва да намерят начини да осигурят средствата за това, както и че един от възможните начини е чрез вдигане на данъци.

Професор Бакстър заяви, че според него няма достатъчен анализ на въглеродния преход, както и че петролът и природният газ ще играят много важна роля в него, докато светът изгради достатъчно инфраструктура за съхранение на енергия за студените зимни месеци.

„Всичко това отново се свежда до политики и правителствата ясно трябва да заявят как ще постигнат тези цели. Какво ще направят, кога и колко ще струва“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването в "В развитие" може да гледате тук.