В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Добрите ESG практики трябва да обхващат целия производствен цикъл

Мира Драганова, заместващ член на УС и Регионален директор за Източна Европа на Naos Group, във "В развитие", 19.01.2022

18:00 | 19 януари 2022
Обновен: 18:20 | 19 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Източна Европа, както и всички останали региони на света са "попаднали в капана на зависимостта от доставчици, намиращи се на другия край на света". Това каза Мира Драганова, заместващ член на УС и Регионален директор за Източна Европа на Naos Group, в интервю на редактора Силвия Грозева за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Това е една тенденция, която ще продължи и в Източна Европа - да се търсят алтернативни доставчици на суровини и да се приближава производството към Европа". 

"Много внимателно подбираме доставчиците си и прецизно селектираме суровините, с които работим и имаме и български подизпълнители, които са включени в избора на суровини. Българските производители на етерични масла са много добре забелязани и успяват да правят износ на своите суровини. Те много успешно представят продукцията си пред западноевропейски производители".

В този бранш важно е качеството и начинът на култивиране на тези култури. От години се знае, че България е подходяща локация за това производство, каза Драганова.

В конкурса за най-иновативен бизнес на Френско-българската търговско-индустриална камара има категория "Бизнес дама". Тенденцията в компаниите на предприятията да има повече дами не може да се свърже само с пандемията и категорично в световен план тя се утвърждава. В Европейския съюз има регулация, която задължава компаниите и държавните администрации да имат квоти за жени. "Това е една положителна дискриминация, която аз напълно подкрепям".

"Източна Европа все още изостава в този аспект. Статистиките не са особено задоволителни, но и ние започваме да следваме тази тенденция".

Naos Group, като френска компания отдавна работи в посока екологично производство, сподели Драганова. "Ние сме екобиологична компания и сме започнали от работата върху самите формули, защото много често се мисли само за опаковките, но реално и самият продукт също замърсява околната среда. От години работим върху това самите формули да са тествани, да са биоразградими и да не замърсяват световния океан. Започнали сме и проекти за все повече използване на рециклирана пластмаса и до края на 2025 година над 50% от обемите ни ще са от рециклирана пластмаса".

Относно ESG политиките на компанията събеседничката каза, че Naos Group е избрала за една от своите каузи защитата на балканската пастърва и предстои почистване и зарибяване на една българска река. 

Френско-българската търговско-индустриална камара обяви конкурс за иновативни компании след двугодишно прекъсване заради пандемията. За трети път компаниите ще могат да кандидатстват за приза, който ще се връчи в няколко нови категории: инвестиции, бизнесмен и бизнес дама, социална и екологична отговорност, изключителни постижения за зелена компания и специална награда на журито. За разлика от преди, тази година конкурсът е отворен и за компании, които не са членове на ФБТИК. Повече на сайта www.ccifbinnovationawards.org.

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости в предаването "В развитие може да гледате тук.