В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Smule: Българският IT пазар узрява

Ерик Дюма, директор на Smule Bulgaria, във „В развитие“, 19.01.2022

16:55 | 19 януари 2022
Обновен: 19:43 | 19 януари 2022
Автор: Галина Маринова

В България има голямо разнообразие в креативността на пазара. Това каза Ерик Дюма, директор на Smule Bulgaria, в интервю на редактора Силвия Грозева за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента в България се реализира огромна технологична работа, като колцентровете са видимата част от пазара, но има и компании, които успяват да направят иновации в областта на зелената енергия, авиокосмическа индустрия – защото има и производство на сателити, които се правят в България, в областта на земеделието. Дейността се диверсифицира по доста интересен начин, включително зелена енергия".

Oсвен големия интерес към работа в страната, в последните години се забелязват и излизания, каза Дюма. „Български компании пораснаха и успяха. Те или направиха сливане с международни компании, или бяха продадени. Така че можем да кажем, че има узряване на пазара, което позволява на новите компании да растат и да еволюират“.

Има български, френско-български фирми, американско-български компании, които излизат на пазара и продължават да се развиват, каза още събеседникът. По думите му се наблюдава добро развитие на средата, като се "достига зрялост", а наличието на кадрите е "особено" добра възможност. "Те позволяват, не само да се работи на местния пазар, но и да се управляват клиенти, партньори и екипи извън българските граници".

В България ще продължаваме да наемаме, каза директорът на Smule Bulgaria. "Имаме почти 180 души днес след 2,5 години на силен ръст. Планираме да растем още 10-20% през годината".

Относно очакванията от новото българско правителство събеседникът каза, че новата администрация има "възможност да даде тласък на страната, да позволи подобряване на имиджа ѝ в чужбина. Той препоръча да бъдат направени "по-големи инвестиции в образованието, например в университетите", защото всички области на технологиите имат нужда от инженери и компетентни кадри", а българските университети са добри. 

"Технологиите в България силно се развиха. Професионализираха се. От над 20 години съм в България. Всичко започна с аутсорсинг, с делегиране на управлението на продукта и с годините виждаме развитие към иновативни продукти. Можем да благодарим за това на българските и чуждестранните инвестиционни фондове, които вляха много инвестиции на местния пазар и на него се появиха интересни стартъпи, които успяват и на нови пазари".

Френско-българската търговско-индустриална камара обяви конкурс за иновативни компании след двугодишно прекъсване заради пандемията. За трети път компаниите ще могат да кандидатстват за приза, който ще се връчи в няколко нови категории: инвестиции, бизнесмен и бизнес дама, социална и екологична отговорност, изключителни постижения за зелена компания и специална награда на журито. За разлика от преди, тази година конкурсът е отворен и за компании, които не са членове на ФБТИК. Повече на сайта www.ccifbinnovationawards.org.

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости в предаването "В развитие" може да гледате тук.