В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските индекси нарастват, водени от туристическите и енергийните компании

Ли-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 05.01.2022

16:01 | 5 януари 2022
Обновен: 17:55 | 5 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Европейските индекси нарастват, докато инвеститорите оценяват перспективите за глобалната инфлация спрямо разширяването на свързаните с ковид ограничения. Това каза пазарният анализатор Ли-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Фючърсите върху европейския Stoxx 600 се търгуват близо до рекорден връх с ръст над 0,1%. FSTE 100 също е на зелено, както и DAX в Германия, който прави рали с 0,6% ръст".

Европейските индекси напредват за трети ден, водени от туристическите и енергийните компании, които записаха най-големите ръстове, каза Геранс. На Wall Street американските фючърси намалиха загубите след вчерашните спадове. Контрактите върху технологичния Nasdaq 100 са с 0,3% понижение след като се представиха под възможностите заради разпродажбите на технологичните акции вчера, отбеляза анализаторът.

Фючърсите на S&P 500 остават без промяна, каза още Геранс. "Американските държавни облигации са стабилни и доларът отслабва. Междувременно разпродажбите на технологични акции в САЩ продължи и в Азия като прати индекса на китайските акции, листнати в Хонконг на 6-годишно дъно".

"Технологичните разпродажби, които пометоха пазарите в Азия по-рано се отразяват по-слабо в Европа"

Петролът в Ню Йорк задържа покачването си. ОПЕК и техните партньори договориха подновяване на спряното производство, след като прогнозата за глобалните пазари се подобри и търсенето като цяло издържа на новия вариант на коронавируса, отбеляза коментаторът.

"Биткойн се търгува близо до 46700 долара. Goldman Sachs прогнозира 100,000 долара за биткойн, след като крипто продължава да завзема пазарен дял от златото като актив, който запазва стойността".

Това, което трябва да следим тази седмица според Геранс, е протоколът от заседанието на Комисията по отворени пазари, който излиза по-късно днес. Освен това "във Великобритания правителството ще разгледа по-късно през деня правилата за пътуване", като очакванията са изискването на тестове преди заминаване за Великобритания да отпаднат.

Целия коментар вижте във видеото.