В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ипотечните кредити отбелязват абсолютен рекорд за 2021 г.

Тихомир Тошев, управител на "Кредит център", "В развитие", 28.12.2021 г.

17:58 | 28 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Ипотечните кредити отбелязват ръст от почти 17% въпреки короновируса и несигурността около него. Средният размер на кредитите също се е увеличил до 120 хил. лв., а в София - над 160 хил. лв., тъй като се търсят по-големи апартаменти и къщи около големите градове. Има ръстове и при потребителските и фирмените кредити, и кредитните карти, а лихвите са се запазили на рекордни ниски нива. Това заяви Тихомир Тошев, управител на "Кредит център", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"През 2021 г. има абсолютен рекорд от създаването на ипотечен пазар в България. Най-вероятно ще завършим с раздадени около 5 млрд. лв. ипотечни кредити, но има ръстове и при потребителските и фирмените кредити, и кредитните карти... Завършваме годината с лихви от порядъка 2.3% - 2.8%, което пак е рекордно ниско за пазара, голяма активност и голям ръст на кредитирането."

Голяма част от фирмите не са били толкова лошо засегнати от пандемията тази година и са инвестирали в нови сгради, подобравяне на производствените мощности, услугите и софтуера си. Има ръст и при потребителското кредитиране - за инвестиции в ремонти, закупуване на автомобили - като лихвите в този сегмент отново са на рекордно ниски нива от между 4.5% и 6.5%.

В коментар дали има балон при жилищното кредитиране, Тошев заяви, че ръстът от 10% - 15% през последните години е "на ръба на здравословното", но все още не може да се говори за балон. Има и ръст при цените на имотите, най-вече заради голямото търсене, ограниченото предлагане и поскъпването на строителните материали. 

Ако ръстът продължи и през следващите години, ще трябва да внимаваме, защото доходите на населението не нарастват със същото темпо, предупреди той. "Очаквам през следващата година да видим по-малък ръст на цените на имотите."

Според него няма притеснения в сектора от обявеното увеличение на 1.5% на антицикличния капиталов буфер от Българска народна банка. То ще влезе в сила от 2023 г. и се обявява с година по-рано, за да могат институциите да се подготвят. Нивото на лошите кредити се запази в абсолютно нормални граници въпреки мораториума по кредитите и кризата от коронавируса, каза Тошев и добави, че и рисковата група кредитополучатели остава сравнително ниска на 7% - 8%.

Банките не са внедрили големи промени при условията по кредитиране през последната година, а по-ниските лихви са резултат на натрупаната ликвидност. 

"Лихвените нива през 2022 г. ще останат изключителни ниски в България - те са по-ниски от повечето съседни държави и много близко до средно европейските. Очаквам да се задържат между 2.3% и 2.8% при ипотеките, и 4.5% и 6.5% при потребителските кредити", каза Тошев. Действията на големите централни банки за повишаване на лихвите ще се отрази и на страната, но това ще бъде много плавно и без резки скокове, добави той.

В коментар за т. нар. бързи кредити, Тошев заяви, че сегментът се е променил през последните две години заради намаленото търсене на малки кредити до 200 лв. - 400 лв. 

"Почти всички сега предлагат по-големи суми и по-големи срокове за изплащане", каза той и предупреди, че тези кредитни инструменти са най-скъпите на пазара и потребителите е по-добре да се обърнат към банка, ако търсят по-голям кредит, заради неимоверно по-малките лихви.

Какво още се случи на кредитния пазар в България през 2021 г. може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.