В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Могат ли дрехите под наем и кожите от ананас да спрат бързата мода

Ванина Ханджийска, ПР експерт и моден блогър, "Made in Green", "В развитие", 23.12.2021 г.

14:18 | 23 декември 2021
Обновен: 18:06 | 23 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Негативните ефекти върху обществото и околната среда от бързата мода могат да бъдат облекчени от промяна в потребителските навици и натиск върху модните марки да бъдат по-отговорни към ресурсите и прозводството на техните стоки. Нови начини на мислене както при дизайнерите, така и при потребителите показват засилваща се тенденция за развитие на по-устойчив и отговорен моден сектор. Това коментира Ванина Ханджийска, ПР експерт и моден блогър, в интервю за Роселина Петкова за рубриката "Made in Green".

"Бързата мода подтиква към непрестанна свръхконсумация - всяка седмица всяка микроколекция носи своя микротренд, който е отречен от следващата колекция, а потребителите получават едно усещане, че това което е притежават вече не е актуално."

Промяната трябва да дойде от страна на потребителите - да започнат да купуват по-малко и да преосмислят какви дрехи реално носят, какви са нуждите им, и да се насочат към по-малки локални производители, каза Ханджийска.

"Животът на една дреха от бързата мода е да бъде носена около седем пъти, което не е устойчива инвестиция." 

Според нея няма достатъчно информация в обществото за различните вреди от бързата мода, а това би променило потребителските навици.  

"Медиите и модните марки трябва да започнат да комуникират по-прозрачно относно процеса на производство", смята Ханджийска. Става дума за информация като източници на суровини и включените въглеродни емисии, как и кой произвежда дрехите, условия на труд във фабриките. 

Младите поколения вече са склонни да плащат повече за дрехи от климатично и социално отговорни компании, а такава промяна се наблюдава и при младите дизайнери. Те възприемат идеята за устойчивост и иновативни подходи като рециклиране, алтернативни материали като заместители на кожата, произвеждани от растителни материали - гъби, ананаси, ябълки.

Практиките за удължаване на живота на дрехите също могат да имат дълготраен положителен ефект, смята Ханджийска. Идеята за наемане на дрехи все повече намира своето място и скоро може да настъпи и в България. "Хората започват да свикват към този начин за консумиране на мода."

От своя страна много марки са заявили, че ще престанат с практиката да унищожават или изхвърлят непродадените дрехи и модни аксесоари и ще полагат усилия да ги насочват към вторичните пазари. 

Изнасянето на производството за бързата мода в Азия се оказа проблематично за модните марки по време на пандемията, тъй като не можеха да осигурят досатвките си. Сега има едно завръщане към местното производство в Европа, което намаля въглеродните емисии заради съкратената верига на доставки, и осигурява по-добри условия на труд в производството, каза Ханджийска.

Повече за новите идеи в устойчивата мода, рециклирането на дрехи и промяната в производството и потребителските навици може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.