В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвеститорите са на нисък старт преди решенията на централните банки

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 15.12.2021

15:27 | 15 декември 2021
Обновен: 17:38 | 15 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Европейските акции се покачиха при отварянето след пет дни на загуби. Това каза в своя пазарен коментар Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Инвеститорите се подготвят за вълната от решения на централните банки, които да внесат яснота за времевата рамка на оттегляне на паричните стимули".

"Stoxx 600 добавя 0,4% като печалбите се водят от технологичните и автомобилните компании след срива им вчера".

В Обединеното кралство, инфлацията се покачва до най-високото си равнище от десетилетие, каза Фелисиано. Тя заяви, че потребителските цени са нараснали с 5,1% през ноември спрямо миналата година, а начело в поскъпването са облеклата, горивата и колите втора ръка.

"Лирата поскъпна за кратко след тези данни преди да изтрие печалбите си. Утре Английската централна банка ще обяви решението си по лихвите".

Фючърсите от S&P 500 и Nasdaq 100 се колебаят след по-ранното покачване, коментира още анализаторът. "Разбира се, днес е денят на Федералния резерв – инвеститорите се тревожат, че растящата инфлация може да ускори оттеглянето на паричните стимули. Почти е сигурно, че Фед едва ли ще остави основната лихва близо до нулата. Но дали ще предприемат по-ускорено свиване?".

"Петролът поевтинява за трети ден след наложените допълнителни ограничения за да се забави разпространението на омикрон. Brent се търгува под $73 за барел докато прогнозата за търсенето в Китай отслабва, а Пекин взима мерки срещу вируса, замърсяването и нарушителите. Международната агенция по енергетика заяви, че глобалният пазар вече се е върнал към излишъци".

Кои са ключовите събития, които трябва да следят инвеститорите?

Целият коментар вижте във видеото.