В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

През изминалата седмица всеки ден имаше преговори между коалиционните партньори

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването “В развитие”, 13.12.2021

15:37 | 13 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Изминалата седмица беше белязана от тежки коалиционни преговори и буквално във всеки един ден имаше срещи между преговарящите представители. Всеки един ден Продължаваме промяната, БСП, ИТН и Демократична България се срещаха, за да доуточняват детайли по тяхната управленска програма и структура на кабинета. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

“Бъдещият премиер Кирил Петков обеща, че първите приоритети ще бъдат овладяването на ценовата криза с тока. Идеята е от януари месец гражданите да не бъдат притиснати от новите много по-високи цени. Борбата с пандемията също ще бъде водещ приоритет.”

Борбата с вируса бе обявена за водещ приоритет и от президента на България Румен Радев. През изминалата седмица стана ясно, че ще има две нови министерства. Икономическото министерство ще бъде поделено между Корнелия Нинова, която ще бъде вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и Даниел Лорер, който ще бъде министър на иновациите и растежа. Това означава, че Лорер става принципал на Българската банка за развитие и на Фонда на фондовете. Трима министри ще минат от служебния кабинет в редовния. Това ще са министър-председателя Стефан Янев, който ще стане министър на отбраната, Бойко Рашков, който се очаква да продължи да бъде министър на вътрешните работи, но няма да бъде вицепремиер. Третият представител на служебния кабинет, който ще премине в редовния и проф. Николай Денков, който ще продължи да бъде министър на образованието. 

“Темата за бюджета за 2022 г. се превърна в горещ картоф в края на изминалата седмица. Tова стана след като Валери Белчев, който изпълнява функцията на служебен министър на финансите, публикува проектобюджета на служебното правителство. Той най-вероятно ще остане само проектобюджет. В самият бюджет беше предвиден дефицит от 5.1% от брутния вътрешен продукт. По-рано Белчев беше казал, че ще заложи дефицит от 2.9%.”

Президентът Румен Радев също призова Народното събрание да разгледа и да приеме бюджета на служебното правителство. Бойчо Попов е на мнение обаче, че това няма как да се случи. Структурата на новото правителство е различна, има две нови министерства, а основната причина, че в коалиционното споразумение е написано, че бюджета трябва да бъде приет с дефицит от БВП с не повече от 4.5%. Това на практика означава, че новото правителство ще трябва да създаде нов бюджет.  

“По отношение на лимита на новия дълг, който трябва да се поема през следващата година, то тук ведомството на Валери Белчев не изненадва с нищо. Той беше казал, че лимитът ще е между 10 и 12 млрд. лева, а в проектобюджета е заложено 10.2 млрд. лева.”

Размерът на дълга в края на годината не трябва да надхвърля 38 млрд. и 400 млн. лева, което 27% от прогнозното БВП. Увеличението на минималния осигурителен праг до 3400 лв. Увеличението на минималната работна заплата ще стигне до 710 лв. от 650 лв. Ръстът на БВП е заложен да бъде до 141 млрд. лв. Очаква се и заплатите да скочат с около 5% за следващата година.

Целия разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук