В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Двустранните договори на ТЕЦ „Марица изток 2“ фиксираха минималната цена на тока

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие“, 01.12.2021 г.

15:31 | 1 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Потвърждава се тенденцията за рекордни цени на електроенергията през първото тримесечие на следващата година. Пазарите на природен газ и въглеродни емисии са изключително волатилни, а успокоението от пускането на „Северен поток 2“ ще дойде чак след отоплителния сезон. Перфектната буря от всички тези фактори води до очаквания за изключително скъпи енергийни ресурси. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Внезапно активизиралите се пазари на двустранни договори за доставка на електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток 2“ на практика са поставили най-ниската възможна цена за първото тримесечие на 2022 г., каза Кискинов.

През ноември от централата са проведени пет търга за доставка през декември и януари на различни количества на цени от 369 лв/Mwh до 411 лв/Mwh.

“С тези търгове – може би с цел да се помага на индустрията и търговците – фиксирахме минималните нива за първото тримесечие на годината. Не очаквам да са под 370 лв/Mwh.“

Не може да се прогнозира дали тези количества на таз ицена ще достигнат директно до индустрията или чрез търговци ще се върнат обратно на пазара на по-високи цени, предупреди Кискинов.

Има устойчив тренд за повишаване на цените на парникови газове. Пазарите отново се държат нервно и пробиват граници, като може да достигнат нива от 90 евро, каза Кискинов.

Природният газ може да пробие нивата от 100 евро/Mwh с началото на отоплителния сезон.

Всички тези фактори ще оказват влияние върху цената на електроенергията, каза Кискинов.

Какво още може да се очаква на енергийните пазари и трябва ли да има промяна на държавните помощи за индустрията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.