В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Роботите все повече навлизат в индустрията, но ще оставят работа и за хората

Инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC България, „В развитие“, 25.11.2021 г.

15:48 | 25 ноември 2021
Обновен: 11:40 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Желанието за роботизация и автоматизация на индустриалния процес продължава да нараства, тъй като компаниите в България и региона се стремят да останат конкурентоспособни на западните и китайските производители. Проектите в България са на водещо ниво, но има изключително трудности при намирането на квалифицирани кадри. Това заяви инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC България, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Автоматизацията в България и Гърция бележи изключителен ръст в последните години, като се наблюдава и растящ интерес от Албания... Уникално за България и региона, независимо че нямаме автомобилна индустрия, която да е водеща, останалата индустрия продължи да се развива и усилено да внедрява роботизация и автоматизация по време на пандемията. Имаше обратното на забавянето в Западна Европа от 2019 г. и 2020 г.“

Това се дължи на дългосрочните проекти в региона и визията на предприемачи и инвеститори, че внедряването на автоматизация ще им помогне да преодолеят човешкия фактор, да превъзмогнат липсата на квалифицирана работна ръка и да повишат конкурентоспособността си, каза Гилищаров.

Роботизацията ще бъде водеща в сектора, но „мисълта, че роботите ще заменят хората е колкото вярна, толкова и не“, каза Гилищаров.

„Те ще заменят постоянния труд, който е не е привлекателен, но ще искат кадри, които да ги управляват и внедряват.“

Други аспекти на бъдещето са колаборативните роботи – създадени с идеята да съкратят дистанцията между работника, оператора и робота – и обединяването на цялата информация от една фабрика в т.нар. индустрия 4.0.

Нивото на иновативност и сложност на проектите, които FANUC получава от клиенти и партньори в България, са много комплексни и на водещо ниво, добави Гилищаров.

Макар компанията да изпитва затруднения от проблемите в световната верига на доставки, във FANUC правят всичко възможно да минимализират забавянията за клиентите си. Гилищаров прогнозира, че проблемите ще продължат в следващите дванадесет до осемнадесет месеца.

FANUC България планира отваряне на нов офис, в който ще бъдат достъпни всички нови машини и оборудване на компанията и ще се развива новата академия за обучение на кадри. Въпреки че компанията има 28% ръст на заетите в цяла Европа, „изключително трудно“ се намират нови кадри, коментира Гилищаров.

„Има много причини за това, но основен фактор е липсата на мотивация и ясна посока в младите хора, какво точно искат да правят“, каза той.

FANUC България отбелязва 40-та си годишнина на присъствие в региона, тъй като отговаря и за пазарите в Гърция, Северна Македония, Албания и Кипър. В България е бил отворен един от първите офиси на японската компания в Европа, наравно с този във Франция, разказа Гилищаров.

„През 80-те години автоматизацията в България се развива изключително бурно и първенството на страната в индустриалната роботизация води до собствено произвеждане на роботи FANUC в Стара Загора през 90-те. FANUC става символ на сигурност и надеждност в металообработващата индустрия в България.“

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.