Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Овошка под наем и римейк на туршията: стартъпи за храни получават по €25 000

Явор Гочев, инвестиционен мениджър в Innovation Capital, "Бизнес старт", 02.11.2021 г.

12:23 | 2 ноември 2021
Обновен: 16:18 | 5 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Българските стартъпи се опитват да отговорят на световните тенденции при бързооборотните стоки и да ангажират клиентите си с информация за произхода и устойчивото производство на продуктите. Близо 80 екипа с различни идеи са се включили първоначално в тазгодишния есенен формат на акселераторската програма XLRadar Consumer Goods на Innovation Capital, като след няколко нива на подбор, журито е определило пет компании, които ще получат подкрепа от 25 000 евро. Ако сумата бъде използвана разумно, тя ще помогне на компаниите да тестват продуките си и да достигнат пазара. Това заяви Явор Гочев, инвестиционен мениджър в Innovation Capital, ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Сред финалистите са компания за ферментирали зеленчукови продукти като заместник на традиционната консервирана туршия, разработчик на крем против акне за тийнеджъри, стартъп с продукти за диабетици, компания за студено пресовани чайове и бульони, и иновативно решение как да приближите клиента максимално до храните, които консумира.

"Можете да си вземете дръвче под наем и да получите в края на сезона неговата продукция ... Вместо собственикът на една градина с ябълкови дръвчета да се чуди какво да прави с продукцията, вие може да си заплатите предварително и в края на годината да си получите ябълките, или даже да си ги наберете сам. Можете да получите продукцията и като преработен продукт, така че дори ако реколтата не е много благодатна, получавате нещо."


 Насърчаваме предприемачите да бъдат проактивни, защото колкото повече мнения и съвети получат, толкова е по-голям шансът им да успеят, каза Гочев. "Едно от важните неща, когато започваш стартъп, е да усетиш какво се развива и какво се търси."

"Българските предприемачи, особено тези които за първи път стартират бизнес, са малко мнителни - притесняват се някой да не им открадне идеята. Една идея на практика струва нула - стойността й е в хората, които я развиват. Ако имаш идеята и познанията - тя ще бъде успешна."

Заради пандемията голяма част от програмата тази година е преминала онлайн, което е имало своя негативен ефект заради липсата на директен контакт, но е създало и нови бизнес възможности и модели в сектора на доставки на храни. Обсъждани са идеи за вендинг машини със здравословни храни, както и предложения за супербързи доставки с разпределени дистрибуторски мрежи, разказа Гочев.

Innovation Capital има инвестиции в посока да се намали разходването на храни. Компания работи по решение, което позволява на магазините да преценяват колко време могат дадени продукти да стоят на рафтовете и да ги предлагат на клиентите си с намалена цена преди изтичането на срока на годност. "Има подобен продукт и за ресторанти - тези схеми са в развитие, а някои са и на пазара", каза Гочев.

Запитан за навлизането на виртуалната реалност в ежедневието, Гочев коментира, че вече получават предложения, които са насочени не само към гейминг индустрията, но и за улесняване на бизнес процеси.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.