Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати

Лилия Кръстева, управител за България на Ceres Management Services, „Бизнес старт“, 25.10.2021 г.

13:07 | 25 октомври 2021
Обновен: 13:10 | 25 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

За пореден път станахме свидетели на въвеждане на мерки от днес за утре, а властите не осъзнават колко е трудно реализирането и организирането на цялата дейност. Как за един ден да се организира достъпа на посетители, служители и търговците в мола. Сложен процес е и организирането на мобилната лаборатория на входа на търговския център. Това заяви Лилия Кръстева, управител за България на Ceres Management Services (компанията-мениджър на мол Park Center Sofia и Sofia Airport Center) в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В първите дни лабораториите не са имали връзка със специфичен сървър за издаване на сертификат след бързия тест. Това е била причината да има големи опашки пред търговските центрове. Гостът споделя, че е чула за случаи, в които поради проблеми в системата медицинските лица са писали на бял лист личните данни и резултата на реципиента и това е служило като сертификат за вход.

Според Лилия Кръстева е трябвало да се даде време на бизнеса, за да реагира. Още през август е трябвало да бъде въобщено кога ще се вкарват в действие зелените сертификат, за да се даде и необходимото време на лицата да се ваксинират или да си извадят сертификат, че са го преболедували. Поради тази причина е имало обекти, които не са успели да отворят, защото не са имали достатъчно служители да го направят.

„Ако се очаква от нас да управляваме тази криза, а така се получава, трябваше да има разбиране."

Проверка на зелените сертификати има на всички ходове, както и между връзката с подземието и паркингите и асансьорите. По думи на госта това представлява двоен разход, при положение, че година и половина не получават подкрепа, макар че и по време на локдауните не са работили. За този бизнес тези допълнителни разходи водят до още по-големи загуби.

Има известен пропуск при сканирането на сертификата, защото пропускът е такъв, че може да се влезе и с чужд сертификат. Единствено полицията може да прави проверка на личните документи. Всички се притесняват, защото целият контрол е прехвърлен на бизнеса, докато той се нуждае от подкрепа. А търговските центрове в цялата страна са наели над 300 000 служители.

Цената на тока, който плащат, се е увеличил до два пъти и половина. Сметките са на борсова цена, защото доставчиците на електроенергия са преминали на борсови цени заради нестабилността ѝ преди повече от година. Всички преди са имали постоянна договорена цена, но са започнали да прекратяват договорите и са предпочели да са на борсова цена. Към този момент това е по-доброто предложение, допълва гостът.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук