Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Децата плащат скъпо за късното въвеждане на мерките

Пламена Николова, експерт "Политики за децата" към Национална мрежа за децата, „Бизнес старт“, 20.10.2021

12:40 | 20 октомври 2021
Обновен: 12:41 | 20 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Животът в пандемия се отразява сериозно на децата. Тепърва предстои да определим какви ще бъдат последствията от продължителното стоене вкъщи. Част от тях са физически и здравословни и са свързани с повишаване на теглото на децата, качване на диоптъра и застояването пред компютрите. При тийнейджърите се наблюдават и психологически последствия. Поради липсата на социални контакти те често изпадат в състояния, в които после им е трудно да се върнат в обичайната си среда. Това каза Пламена Николова, експерт "Политики за децата" към Национална мрежа за децата, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Огромният проблем е, че възрастните не направиха достатъчно, за да не понесат децата тежестта на пандемията. Това е видимо и днес – достигаме високи прагове на заразяване и децата трябва отново да преминат в дистанционно обучение".

Мерките за възрастните в обществото трябваше да бъдат наложени на по-ранен етап. Необходимо беше да се помисли още през лятото, че при повишаване на заболеваемостта е нужно постепенно да бъдат затваряни всички публични изяви и обекти за възрастни.

Пламена Николова е на мнение, че децата трябва да продължат обучението си в училище, поне докато ситуацията го позволява.

"През цялото лято поддържахме комуникация с Министерство на образованието, като настоявахме да се вземат мерки за възрастните, за да могат децата да останат максимално дълго в училище".  

Голяма част от родителите споделят, че при по-големите деца има липса на дисциплина и отпускане. Това е особено рисковано при едно дете или млад човек, който все още не е изградил стабилни навици като възрастните. В един момент децата свикват с това да прекарват повече време вкъщи и развиват страхове да се върнат обратно в социалната си група.

За някои деца дистанционните условия не предоставят добра среда за учене– в тяхната къща може да бъде студено, да няма ток или да живеят с много хора. Следващата стъпка на Министерството на образованието е да създаде подходяща среда, така че да е възможно да не се налага въвеждането на дистанционно обучение, колкото се може по-дълго. 

Друга тема от разговора бе свързана с рисковете, пред които са изправени децата в онлайн пространството.

Един от най-често срещаните рискове е онлайн тормозът. В училище няма механизми за справяне и превенцията на подобни случаи. Няма достатъчно обучение за поведение в онлайн среда както за учителите, така и на децата. По наши данни половината от родителите споделят, че не се чувстват адекватно в онлайн средата и не знаят как да подкрепят децата си. Друг проблем е, че все още дигиталната и медийната грамотност не са достатъчно заложени е учебните програми.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.