Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цената за клинична пътека за COVID-19 все още е крайно недостатъчна

Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на НСЧБ,съсобственик на МБАЛ „Тримонциум” ООД , „Бизнес старт, 18.10.2021

12:20 | 18 октомври 2021
Обновен: 12:31 | 18 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Частните болници постоянно увеличават броя на леглата и работят наравно с общинските. От самото начало на пандемията са отворили COVID-19 отделения, а в периода на затишие някой от частните болници са закрили отделенията си, но са се включили веднага след увеличението на случаите. Това заяви Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на НСЧБ, съсобственик на МБАЛ „Тримонциум” ООД , в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Начинът за облекчаване на болниците е като се спазват противоепидемичните мерки, а за съжаление виждаме, че те не биват спазвани. Друг фактор е ако хората нямат медицински противопоказания – да се ваксинират.

„Ясно е,  че и ваксинираните могат се разболеят, но прекарват много по-лесно болестта и имат по-голям шанс да оцелеят. Който не е минал през тази болест не знае колко страшна може да бъде тя - независимо от усилията на медиците.“

Като не може да се прилагат никакви принудителни мерки. А заради неактивната ни и трудна кампания много от хората са се разубедили да се ваксинират.

Гостът обръща внимание на преболедувалите, които имат естествен имунитет и че трябва да се измисли начин, по който правата им да бъдат защитени. Дава пример с Австрия, където преболедувалите се тестват през 3 месеца и ако имат достатъчно антитела им се удължават сертификатите.

Коментарът му относно решението на Българската болнична асоциация за лицата, които са приети в COVID-19 отделения и не са ваксинирани - да поемат част от лечението мнението, е че, трудно може да се коментира решението им.

„Повечето случаи лицата са със здравно осигурени права. Ваксинацията не е задължителна и е пожелателна. Ако беше такава, то щеше да бъде включена във ваксинационния ни план.“

Само в такъв случай би могло възможно да се предприемат мерки срещу тези, които не спазват задълженията като здравно осигурени лица.

Гостът допълва, че проблемът на Българската болнична асоциация идва от увеличения брой хора, които се лекуват в COVID-19 отделенията и това силно влияе на нарастването на разходите на болниците по лечението.

Цената на пътеката, покривана от Здравната каза, не е достатъчна да покрие всички разходи. Клиничната пътека е 1200 лв. и покрива едва половината от средната средна стойност на лечение на пациент. На базата на статистика от всички лечебни заведения – частни и общински, държавни, цената за стандартно лечение, извън интензивно,  по Здравната каса е от 2400 до 3000 лв. Красимир Грудев заявява, че трябва да има категорична актуализация на клиничната пътека, защото е крайно недостатъчно.

 

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук