Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дефицит на вагони в Европа, възстановяват производството в Русе

Инж. Димитър Баев, директор "Бизнес развитие" в "Булмаркет груп" ЕАД, “Бизнес старт”, 15.10.2021 г.

13:54 | 15 октомври 2021
Обновен: 21:13 | 16 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Все по-голям е интересът към железопътните превози от страна на основните товародатели. Ние сме специализирани в превоз на горива и зърно, но в последните месеци има сериозни ръстове при всички видове товари – насипни и наливни. Това заяви инж. Димитър Баев, директор „Бизнес развитие“ в „Булмаркет груп“ ЕАД, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Вътрешните вериги на доставки са от пристанищата до крайните потребители. Транзитните превози през България също се развиват добре – от Западна и Централна Европа към Турция и Близкия изток, както и от Румъния към Гърция, разказа гостът.

Товарните жп превози от Китай до Европа в момента преминават главно през Русия, както и през Русия и Казахстан. Причината е, че там се минава през по-малко граници и се спестява време, обясни Баев.

„Когато ситуацията в Близкия изток се стабилизира, възможно е част от китайските стоки да минат оттам.“

Бавната модернизация на жп инфраструктурата в България също се отразява негативно на товарните превози – вътрешни и международни, каза Димитър Баев. И припомни, че 2021-а е обявена за Годината на железопътния транспорт в Европейския съюз.

„Очакваше се всички страни членки да подпомогнат своите жп предприятия и да създадат условия за стимулиране на този вид транспорт. За съжаление, това у нас не се случи. Напротив – държавата повиши инфраструктурните такси през тази година.“

Въпреки това Баев остава оптимист за развитието на жп транспорта у нас: „Голяма част от товарите ще се върнат обратно от пътищата на жп линиите, когато държавата започне да контролира по-добре товарните автомобилни превози.“

„Булмаркет груп“ притежава 32 локомотива, има 350 собствени и над 600 наети вагона и постоянно обновява жп парка си. При поскъпването на електроенергията по-рано тази година дъщерното дружество „Булмаркет Рейл Карго“ е запазило без промяна цените на услугите си, но от миналата седмица те са леко повишени.

През 2020 г. „Булмаркет груп" купи старата производствена площадка на „Локомотивен и вагонен завод“-Русе. Заводът е построен през 1866 г. и е изготвен да обслужва жп състава по първата българска жп линия Варна-Русе.

Идеята е да се възроди производството предвид сериозния дефицит на товарни вагони в цяла Европа. Това ще стане на етапи, като първо ще заработи малко депо, където ще се ремонтират локомотивите и вагоните на компанията, обясни гостът.

„На втори етап ще се оформи ремонтът на вагони (на други компании). Следващата стъпка е производството на нови товарни вагони, като в момента водим активни преговори със стратегически чуждестранен партньор.“

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук