Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване

Красимир Киряков, зам.-министър на икономиката, “Бизнес старт”, 15.10.2021 г.

12:00 | 15 октомври 2021
Обновен: 15:16 | 15 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел може да се определи като добрата новина на седмицата. Ще дойдат свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната. Това заяви Красимир Киряков, зам.-министър на икономиката, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

Първите финансови средства ще дойдат в началото на следващата година. По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление.”

Красимир Киряков, заяви, че средствата в плана, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса са в размер на 1.2 млрд. евро. От тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити и дялово финансиране. 

Методиката на кандидатстването ще бъде сходна с тази по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране.” 

Зам.-министърът поясни, че фокусът на това финансиране ще бъде чисти технологии, иновации, технологична модернизация, закупуване на ново оборудване. Той добави, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса, в плана ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните суми за монтиране на фотоволтаици на покривите на техните сгради.

Най-големият риск за България, свързан с Плана за възстановяване, е капацитетът на администрацията, тъй като за кратък период ще трябва да се усвои огромна сума. Това заяви неотдавна пред Bloomberg TV Bulgaria Илияна Цанова, зам.-генерален директор на ГД „Бюджет“ в Европейската комисия. По този повод Красимир Киряков коментира:

Ресурсът е много сериозен, управляващите органи и администрацията имат капацитет, но процесът трябва да се насърчава и да има добър контрол.” 

Преди дни служебното правителство обяви инициатива за създаване на държавна компания за конверсия на въглищните региони. Киряков смята, че огромните индустриални терени в Маришкия басейн могат да се превърнат в технологични бизнес паркове. Примерът, който той даде за успешен такъв проект, е индустриална зона Тракия в Пловдив. 

Зам.-министърът на икономиката коментира и планирания на 19 октомври протест на работодатели и синдикати заради високите цени на електроенергията за небитовите потребители.

По-важна е новината от вчера за създаване на обща работна група и разглеждане на конкретни мерки. Надявам се да не се стига до протести, защото вече има разбирателство да се работи. Българската независима енергийна борса има идея да създаде клирингова къща, която ще увеличи ликвидността и броя на участниците на борсата.”

Красимир Киряков коментира и пътя на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). „Основното предизвикателство засега е свързано с влизането на България в Комитета по инвестиции към ОИСР. Това означава да се направи оценка на инвестиционния климат в България, която ще е визитната картичка на страната като инвестиционна дестинация“, обясни зам.-министърът.

"Членството в ОИСР означава спазване на определени правила, свързани с бизнеса – прозрачност, отговорно поведение, както и с борба с корупцията. Това ще се отрази положително на общия климат за правене на бизнес в България."

Целият разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук