Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесменът Николай Събев: България не е направила нищо, за да бъде транспортен център

Николай Събев, собственик на "Еконт Експрес", "Бизнес старт", 13.10.2021 г.

12:01 | 13 октомври 2021
Обновен: 14:30 | 13 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

В България се гледа по несистемен начин на транспорта и липсва идея как да се обединят различните видове транспорт в една мрежа. Куриерските фирми трябва да еволюират и да развият нови услуги, като системи за плащания и доставки с дронове, за да бъдат част от бъдещето. Това заяви Николай Събев, собственик на "Еконт Експрес", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"От логистична гледна точка ние не сме направили нищо да бъдем привлекателен транспортен център... Средната скорост на придвижване на стоките трябва да е най-малко равна на европейската и да имаме инфраструктура с интермодални терминали."

Събев цитира доклад на Министерството на транспорта с поети, но неизпълнени, цели за развитието на транспорта в страната като част от европейската мрежа.

Собственикът на "Еконт Експрес" даде пример с лошата инфраструктура и връзки със София в отношение на Русе. "Русе е изолиран от България... Не можеш да отидеш за един ден до Русе, да си свършиш работата и да се прибереш." 

Запитан за бъдещето на куриерския бизнес, Събев заяви, че той трябва да навлезе във всички други системи. "Ако се занимаваш само с доставка, без плащания и другите условия, които гарантират, изпълнението на тези транзакции, то ти не си способен да си логистик."

Доставките с дронове трябва да бъдат голяма част от това бъдеще, заяви той.

В коментар за пандемичните мерки, Събев заяви, че бизнесът и предприемачите нямат голяма нужда от помощ от държавата, това трябва да бъде запазено за хората в нужда. "Българският бизнес е изключително интелигентен, за да се позиционира в тези икономически условия."

Подходът "проба-грешка", който по нужда е характерен за бизнес предприемачите, започнали през 90-те години на миналия век, се оказа изключително успешен, смята Събев.

"Въпреки лошите условия в публичния сектор ние продължаваме да правим бизнес... Държавата трябва да спре да се занимава с политиканстване."

Николай Събев ще е кандидат-депутат на движение "Промяната продължава" в Русе на парламентарните избори на 14 ноември

Какво трябва да направи България в сферата на транспорта, грешките при случая с Vera Su можете да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.