Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кибератаките не подминаха и българските застрахователи

Кирил Григоров, управител на Cyber One, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 07.10.2021

12:00 | 7 октомври 2021
Обновен: 12:11 | 8 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Застрахователните компании могат да бъдат разглеждани като доставчик на сигурност. Те отдавна предлагат услугата кибер застраховане, която се появява още с започването на използването на дигитални активи. Това заяви Кирил Григоров, управител на Cyber One, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. Григоров е и един от участниците в новата експертна дискусия от проекта на Bloomberg TV Bulgaria Tech 21 - InsureTech&FinTech, която ще се излъчи в ефира и всички дигитални канали на телевизията на 10 октомври от 19:00 часа.

“Продуктите на кибер застраховането са насочени към бизнеса. Малкият, средният и корпоративният бизнес са най-честите жертви на кибер атаки. Причината е, че за хакерите винаги седи в основата финансовата изгода.” 

Гостът обясни, че в България вече има компании, които използват израелския модел на изчисляване на риска от кибер атаки, както и обучаване на персонала. Кирил Григоров посочи, че продуктите на кибер застрахователите са съобразени с трудностите, които биха могли да възникнат за различните бизнеси. 

“Проблемите могат да бъдат свързани с преките загуби от кибер атаки или други подобни инциденти. От друга стана кибер престъпленията имат вторичен ефект: проблеми с контрагенти, регулатори, партньори и институции.”

Гостът е категоричен, че кибер застраховането трябва да бъде насочено към измерване на риска, а не само към изплащане на обезщетение. 

“Почти всички фирми, които широко използват дигитални активи, вече са били жертва на подобни кибер атаки.”

Григоров посочи, че при хакерските атаки обикновено става дума за изтичане и кражба на данни, което след това води до изнудване. Той добави, че компаниите се опитват да запазят всичко това в тайна, защото подобен инцидент удря сериозно по реномето им. Кирил Григоров потвърди, че български компании са ставали жертва на кибер атаки през последната година. 

“Всяка финансова компания трябва да изпълни техническите изисквания за сигурност, както и строгите политики за информационна безопасност. Човешкият фактор е също много важен, защото 90% от атаките са заради човешка грешка.”

Целият разговор чуйте във видеото 

Още за киберсигурността в застрахователната и финтех сферата у нас ще разберете на събитието FinTech&InsureTech от поредицата Tech21 на Bloomberg TV Bulgaria

То ще се излъчи на 10 октомври от 19:00 часа в ефира, сайта и социалните мрежи на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук