Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Онлайн търговията страда заради лошите куриерски услуги

Петър Ванчев, управител и собственик на Store.bg, "Бизнес старт", 28.09.2021г.

13:14 | 28 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Браншът на електронната търговия е отчел ръст от над 50%. Store.bg успява да задържи темпа и тази година. Голяма част от сайтовете са отчели пик по време на пандемията, а сега някои отчитат спад, спрямо продажбите от миналата година. Това съобщава Петър Ванчев, управител и собственик на Store.bg в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта, пикът се дължи на ограниченията за излизане и промяната в социалната среда. Устойчивост са показали сайтове, които са успели задържат, но и да привлекат нови клиенти. И въпреки, че при други сайтове това е случаен фактор, той придобива траен ефект. Специалистът споделя, че онлайн продажбите представляват естествен процес, но въпреки това електронната търговия е с по-малък дял от физическата търговия. Все още не е изграден потребителският навик първо да се търси онлайн и затова количеството трансакции от интернет потребителите са много по-малко, за разлика физическите.

"Броят на потребителите в онлайн продажбите е достигнал своя максимум и няма как да бъдат надскочен."

Предизвикателството за брашна е големият брой компании, които не работят на печалба. Те ще бъдат принудени да търсят печалба като ще се понижи качеството на обслужване и потребителското преживяване ще се влоши. При нас имаме влошено качество на електронната търговия заради крайното преживяване с куриерите, които не предлагат добри услуги. Закъсняват, имат лоши процеси на автоматизация и качество, а за да се подобри процесът се налагат инвестиции.

Гостът дава пример, че във Великобритания куриер прави между 160-250 доставки до адреси на ден, а в България повечето доставчици правят под 100. Това се дължи на ниската автоматизация и по-ограниченото количество на куриери, което прави районите на доставки в България по-големи. Специалистът допълва, че спрямо средната заплата в България, куриерите получават добро заплащане.

Вижте целия разговор във видеото.