Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Надела за сделката с TikTok: Най-странното нещо, върху което съм работил

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 28.09.2021 г.

16:21 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Почти завършената сделка за придобиването на приложението за социални медии TikTok от Microsoft Corp миналата година беше „най-странното нещо, върху което съм работил“, заяви в понеделник главният изпълнителен директор Сатя Надела. Това разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп заповяда на TikTok да отдели американската си версия от китайската компания-майка ByteDance заради опасенията за националната сигурност относно събирането на данни за потребителите в САЩ. През август 2020 г. Microsoft започна преговори за предложеното придобиване, но сделката се срина до септември, напомни Попов.

След загубата на Тръмп на президентските избори, атаките на САЩ срещу приложението намаляха, но така и не се появи компания, която в крайна сметка да придобие TikTok.

Изказвайки се по време на Code Conferenc в Бевърли Хилс, Калифорния, Надела каза, че е очаквал с нетърпение да внедри в TikTok експертите на Microsoft по сигурността, безопасността на децата и облака.

„Това бе невероятно“, каза Надела за преживяното по време на интервю на сцената. "Научих толкова много неща за толкова много и толкова много хора. Първо, TikTok дойде при нас. Ние не отидохме в TikTok."

„TikTok бе заложник на многото неща, които се случваха между двете столици“, продължи Надела. "Президентът Тръмп имаше определена гледна точка за това, което се опитваше да свърши там, правителството имаше определен набор от изисквания и изведнъж всичко просто изчезна."

Надела каза, че това, което е привлякло главния изпълнителен директор на ByteDance Джан Имин към Microsoft, са услугите на американската компания, свързани с модерирането на съдържанието и безопасността на децата, разработени чрез продукти, включени в инструментите за видеоигри Xbox и в социалната мрежа за бизнес LinkedIn.

Какво още каза Сатя Надела и какви са бъдещите планове на LinkedIn може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването “Бизнес старт“ може да видите тук.