Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Човекът ще изчезне от шофьорската седалка, катастрофите ще изчезнат от пътищата

Динко Русев, инженеринг директор на "Бош инженеринг център София", “Бизнес старт”, 31.08.2021 г.

13:30 | 31 август 2021
Автор: Михаил Митев

Автомобилът на бъдещето ще има две функции - да ни закара някъде безопасно и по максимално бърз начин. 90% от катастрофите в момента се случват заради неспазване на правилата за движение от шофьора. Затова новите технологии при автомобилите са фокусирани върху премахването му и преминаването към автономни превозни средства. Това ще намали катастрофите до такава рядкост, че всяка от тях вече да влиза в новините. Създаването на автомобила на бъдещето е като изграждане на човешко тяло - той трябва да започне да вижда, да чува, да усеща и да преценява разстоянието, ситуацията, пътя и времето, за което се движи. Това сподели Динко Русев, инженеринг директор на "Бош Инженеринг Център София" в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“(Автомобилът е) с много по-остро зрение, слух и усещане за пътя и това се създава благодарение на различни видове сензори в колата. Радарни, лазерни и многобройни камери са устройствата, които дават възможност на колата да започне да вижда света около себе си.” 

По думите на госта, инцидентите с автономни автомобили в САЩ се случват, тъй като все още има смесено присъствие на пътя на автономни автомобили и на такива, шофирани от хора.  Той посочва, че в много държави все още не е позволено да се използва пълен автопилот, а на шофьорската седалка на автономните автомобили трябва да има човек, който да може да поеме управлението във всеки един момент. 

“В момента, когато се премахнат шофьорите от шофьорската седалка, колите сами по себе си ще взимат всички решения за дадената ситуация и катастрофите ще се събитие в нашето ежедневие. “

Инфраструктурата е един от належащите проблеми за автономното шофиране, който със сигурност ще се промени занапред. Добър пример е пътната маркировка, която е необходима на днешното поколение автономни автомобили и ще стане нещо задължително, смята гостът. 

“Автономните автомобили като малките деца се обучават и стават все по-добри и по-добри. Използват самообучаващи се алгоритми, които с натрупване на все повече информация създават усещането, че автономният автомобил става все по-добър шофьор и усеща пътя дори при липсваща маркировка. (...) Пълното свързване на автономните автомобили предстои и това ще допринесе за още по-доброто осезание на пътя.”

Според Динко Русев автомобилът на бъдещето е много вероятно да лети. Това по неговите думи ще подобри времето за пътуване и направи маршрута оптимален. Проблемите при движението във въздуха обаче са свързани със сложността за пътуването в три измерения, особено в автономен режим. Дори в момента, при много по-малко теоретично летателни средства, управлението на въздушното движение е много сложно. 

“Колите, които се движат в градски условия, трябва да се разминават във въздуха без да се блъскат или да създават нарушения на целостта на сгради и инфраструктура."

Това може да се случи само с изкуствен интелект и свързаност между устройствата, допълва гостът.

Стартъпите за въздушни превозни средства в момента работят по два основни проблема: за излитането вертикално на автомобилите и за задвижването им. Летящите автомобили ще се предвижват или с електричество, или с разработен абсолютно чист двигател с вътрешно горене.

Bosch е една от компаниите, които се опитват да разработват чист двигател с вътрешно горене, такъв без вредни емисии. 

Навлизането на 5G ще донесе масовата свързаност, което е особено важно за автономното шофиране и комуникацията между автомобилите.

Гостът допълва, че промяната в концепцията в шофирането ще доведе до това, че дизайнът на автомобилите ще бъде много по-важен отвътре, отколкото отвън. Автомобилът на бъдещето ще бъде с красив и удобен интериор и ще представлява "нещо между спа център и мобилен офис", в зависимост какви са нуждите ни. Екстериорният дизайн пък ще бъде повече свързан с аеродинамиката. 

 

Динко Русев споделя и че в инженеринговият центърът на Bosch в София се разработват много от технологиите, които ще направят възможни автономните автомобили. Сред тях много от сензорите, системите с камери, алгоритмите, както и продукти, които служат за наблюдение на случващото се вътре в колата (например дали не сме забравили детето, багажа и кучето си). В центъра са разработили и 3 патента, които са "доста напредничави" и Русев се надява да бъдат част от всеки автомобил през следващите от 3 до 5 години.  

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.