Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Използването на финансови стимули за ваксиниране е по-добър вариант от ограниченията

Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, „Бизнес старт“, 04.08.2021

12:03 | 4 август 2021
Обновен: 12:04 | 4 август 2021
Автор: Александра Попова

Причините, поради които изоставаме в темпа на ваксинация спрямо другите страни, са комплексни. Традиционно българите са по-колебливи и нерешителни да си поставят противогрипни или друг вид ваксини. Освен това в началото имаше трудности при доставките и избора на видове ваксини, затова от пролетта се стараем чрез информационна кампания на Представителството на ЕК в България да информираме хората. Това коментира Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

С информация и с конкретни примери се опитваме да помагаме на българските власти. В различни държави се експериментира с различни подходи. Отвъд океана има финансови и материални стимули за това процесът да върви сред тези, които се колебаят най-много. Някои европейски държави предоставиха туристически ваучери, включващи настаняване или друг вид услуги, за да накарат хората да се ваксинират, обясни гостът.

"В България имаме едно ядро, което вече се е ваксинирало, една част, която казва, че няма да го направи и останалите хора се колебаят. Работата ни е насочена към колебаещите се, които ще ни позволят да достигнем колективния имунитет".

Цветан Кюланов е на мнение, че със сигурност използването на стимули е по-добър вариант, отколкото налагането ограничения. Българите не обичат нещо да е задължително. От тази гледна точка подходът на моркова изглежда по-реалистичен. Експертът смята, че трябва да се работи с отделни групи в обществото.

Процесът на ваксинация на европейско ниво се движи добре, споделя още той. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че 70% от възрастното население в Европа се е ваксинирало с първа доза. Тази седмица имаме данни, че 60% от възрастното население си е поставило и двете дози. За България числата са по-ниски - около 15% са с две дози и около 20% са с първа доза. 

„Кампанията по ваксинация на Представителството на ЕК в България започна още през май месец, като върви по медиите. Подкрепя се от Министерството на здравеопазването, но се включиха и други министерства. Посланието е „Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота". Искаме хората да се информират от достоверни източници, а не да вярват на първото нещо, на което попадне в интернет или в разговори с хора, които не се експерти“, обясни гостът.

„Създали сме един специален сайт на Представителството, където се стараем да отговорим на най-честите въпроси – безопасни ли са ваксините, коя ваксина да изберем, кога да се ваксинираме“, добави още Кюланов.

Друга тема от разговора бе цифровият сертификат за пътуване.

"Цифровият сертификат е сериозен успех, като идеята за него беше одобрена от държавите-членки още преди официалното му пускане през юли месец. Още през юни някои държави-членки като България започнаха да издават тези сертификати. Виждаме до момента данните за туризма, като има сериозен ръст в сравнение с миналата година, но все още не са достигнати нивата от 2019 г.".

За госта издаването на фалшив сертификат е престъпление. Въпреки това той смята, че като дизайн самият европейски цифров сертификат е защитен от фалшификации. Пробивът всъщност може да дойде от фалшив документ, че някой се е ваксинирал, на базата на което вече да бъде издаден европейският цифров сертификат, поясни гостът.

Цветан Кюланов засегна темата за Зелената сделка и трудностите на България в трансформацията на енергийния сектор.

„През юли месец Европейската комисията направи предложение за конкретните стъпки за политики, които да доведат до пълната декарбонизация на европейската икономика до 2050 г. Предстои те да бъдат обсъдени от останалите държави-членки и Европейския парламент. България е в началното ниво  и пътят, който страната ни трябва да извърви, ще бъде по-стръмен и по-дълъг“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.