Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските компании обръщат все по-голямо внимание на благосъстоянието на служителите си

Силвия Куманова, управляващ партньор в Somenso и Анелия Горгорова, поведенчески психолог, "Бизнес старт", 03.08.2021

13:30 | 3 август 2021
Обновен: 16:28 | 3 август 2021
Автор: Александра Попова

Едно от най-позитивните неща по време на пандемията е, че компаниите в България започнаха да говорят все по-активно за менталното състояние на служителите си. За бизнеса от тема в периферията това се превърна в по-голям приоритет, отколкото беше през последните няколко години. Такова мнение изразиха Силвия Куманова, управляващ партньор в Somenso и Анелия Горгорова, поведенчески психолог, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Една част от компаниите могат да се похвалят с програми за грижа за психичното здраве, като е важно да се отбележи, че то не е свързано само с по-тежки диагнози, а и с това да се чувстваме добре, разказа Анелия Горгорова.

Част от програмите за подкрепа на психично здраве са свързани с това как да се чувстваш добре на работно място, с превенция на стрес, как да се справим със загубата. За първи път започнахме да говорим по теми, свързани със самотата. Фокусът се измести към това как човек да се чувства по-добре и да запази психическото си здраве. Благодарение на пандемията засегнахме теми, които преди това бяха табу в бизнеса, добави още тя. 

По време на пандемията българските компании започнаха да следват тези добри традиции в световен мащаб, като въведоха цялостни програми за обслужване на благосъстоянието на служители, каза Силвия Куманова.

"Те включват психологическа подкрепа, която се предоставя от квалифицирани психолози, както и са предвидени финансови консултации, тъй като пандемията се отрази на финансите на служителите. Третият тип услуги са юридическите консултации. Всички тези консултации са платени от работодателите и се осъществяват в работно време".

От думите на госта стана ясно, че най-често големите и средните фирми в България въвеждат подобни програми. 

Друга тема от разговора бе свързана с пораженията, които пандемията нанесе върху ментално здраве.

Дългата изолация повлия върху служителите, като имаме два типа засегнати. Първите са тези, които никога не са работили в офис, тоест хората, които току-що започват работа. За тях работата от вкъщи се превърна в нещо съвсем естествено и не изпитваха никакъв стрес по време на пандемията, но пък имат проблеми със социализацията и работата в екип. Вторият тип служители са хората с дългогодишен опит в работата в офис. Те започнаха да страдат от липсата на контакти с колегите си, което засили проблемите, които изпитват, като свръхстрес и бърнаут, каза Куманова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.