Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът на Здравната каса е, че държавата участва в контрола ѝ

Иван Димитров, Федерация "Български пациентски форум", „Бизнес старт“, 27.07.2021г.

12:00 | 27 юли 2021
Обновен: 15:34 | 27 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Трябва да има някаква промяна, но въпросът не е в това какви пари да бъдат дадени, а как да бъдат контролирани. Проблемът на Здравната каса е, че държавата участва прекалено много в контрола ѝ, заяви Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Здравната каса е обществена институция, такива са ѝ задълженията, допълва Иван Димитров. Проблемът, който се откроява, е че тя не е обществена институция от 10 години, а е "одържавена".

„Не е въпрос кой да бъде шеф на Здравната каса, защото той е изпълнител. Надзорният съвет е висшият орган на НЗОК и там държавата има сериозно влияние и натиск "

Надзорният съвет на НЗОК е от девет души и повече от половината са на държавата и това ѝ дава преимущество, обяснява гостът. Може да бъде намален начинът на влияние от страна на държавата, както правят в другите страни – като бъде създадена пациентска общност, която да защитава интереса на българските граждани. В момента няма значение какво мисли пациентската общност, защото държавата командва, допълни Иван Димитров.

Разпределението на парите в НЗОК минава през определени пера в зависимост от заболявания, болници и домашно лечение. Гласува се и се съгласува от Надзорния съвет на касата.

„Бюджетът за следващата година се формира със стария бюджет, но с оценката дали има прираст или намалявания на дадени заболявания. Новият бюджет е винаги по-малък от предходната година. Касата ще започне така в един момент да пести от пари за здраве, отколкото да лекува хората.“

Сред очакванията за здравните реформи, според Иван Димитров, е държавните служители да почнат да си плащат пълните осигуровки. Вместо 8%, се внасят 4%. Да бъде върнат общественият характер на Здравната каса и да започне да се прави здравна политика, която да е предвидима и с ясни правила. Да се лекува нацията, не да се пренасочват пари. Държавата не желае да чуе какво се случва с българския пациент, смята гостът. "Не може всяка болница да има ковид отделение. Определени болници трябва да бъдат ковид, а другите да си работят с пациенти с хронични заболявания. Ние сме единствената държава в Европа, която си изостави своите хронични пациенти.“

Затова трябва да бъде създаден буферен фонд и да не се разчита на суми на парче или на дарения от хората. По думите на Иван Димитров във времето на пандемия администрацията на Здравната каса е работила по-бавно или не е вдигала телефоните си. Това е било характерно за цялата сфера, не само за касата.

“Нашият модел на работа в здравната система е хаотичен, а през последната година и половина това е дъното. Като граждани все повече не вярваме на системата, а държавата трябва да изгради доверие към здравната система.“

Относно това дали пандемията в България е дала тласък на електронно здравеопазване – Иван Димитров е на мнението, че този процес по-скоро се е превърнал в онлайн лечение и съвети какво да се приема.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.