Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политолог: Шансовете за правителство са големи, защото никой няма да спечели от трети избори

Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, “Бизнес старт”, 27.07.2021

12:20 | 27 юли 2021
Обновен: 15:11 | 27 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Участниците в преговорите за създаване на кабинет са оптимистични, което дава индикатори, че шансовете за създаване на кабинет са по-големи от тези да не може да се създаде правителство. Въпреки това, никога не трябва да изключваме възможността оптимистичните преговори да се превърнат в скандал и кабинет да не може да се излъчи. Това заяви Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в ефира на “Бизнес старт”, с водеща Живка Попатанасова. 

Според Даниел Стефанов по всяка вероятност кабинет ще има, защото партиите вече са доста изморени от изборите. Тази умора може да се разгледа на няколко пласта - първо откъм послания. Партиите нямат какво ново да кажат на своите избиратели, техните послания и на сегашните, и на предишни избори бяха едни и същи и трета предизборна кампания би била измъчена. Друга причина е финансовият аспект на изборите, защото предизборната кампания излиза доста скъпо за политическите формации. Малко от тях имат финансовия капацитет, чрез които спокойно да изкарат поредната кампания. Трети избори генерално са рискови за държавата, пояснява също гостът, защото в момента има твърде много важни решения, които Народното събрание трябва да вземе, вместо да се разпуска след месец работа. Поредни избори ще изместят фокуса от тези важни въпроси и те отново ще останат нерешени. Не е малък и шансът при невъзможност на партиите да сформират правителство отново, те да бъдат наказани от избирателите, които на последните избори бяха с 600 000 души по-малко. 

Даниел Стефанов посочва, че на този етап ГЕРБ вече са в политическа изолация. Според него това е странно, като се има предвид близостта на резулта между тях и спечелилата изборите партия Има такъв народ - под процент, което се равнява на двама народни представители.

Президентът Румен Радев наскоро заяви, че БСП са “най-надеждният” партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно. Даниел Стефанов не изрази особено съгласие с това мнение на президента на републиката, защото според него на този етап никой не може да каже кой на кого е най-надежден като партньор. Консултациите между партиите се случват при закрити врати, без медиите да имат възможност да видят какви теми се дискутират. Изявленията след разговорите не са особено информативни, което ни поставя в неведение.

Даниел Стефанов смята, че се забелязва особено изразено избягване на термина “коалиция”, което, според него, е грешен манталитет. Гостът посочва, че коалицията е най-добрият възможен инструмент за управление, когато няколко политически играчи заедно трябва да поемат отговорността за държавата. Според политолога много е важно партиите, които ще дават подкрепа на Има такъв народ, да имат условия, независимо колко народните представители имат в парламентарните си групи. 

“Има такъв народ към момента не са политическа партия, а движение, което трябва да се превърне в партия докато е на власт.”

Според Даниел Стефанов, когато една партия е на власт, тя трябва да има изградени механизми, чрез които да филтрира различни идеи и интереси, които биват предлагани на масата, както и инструменти за получаване на обратна връзка от избирателите. Към момента Има такъв народ се е обособила като лидерска партия, което ѝ пречи да изгради споменатите механизми. Гостът добавя, че в България моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен. Доста често партиите са персонализирани и се свързват най-вече с едно лице - лидера си. Хората очакват от този лидер да поеме отговорността, а като имаме предвид, че Слави Трифонов не се кандидатира за народен представител и няма да влиза в изпълнителната власт, това създава притеснение дали не вървим в грешната посока. 

“България е имала най-големи проблеми в моменти когато политическата воля не е персонализирана и политическите лидери не са там да поемат отговорност.”

По темата за съдебната система гостът коментира, че първоначално изглежда, че всички вървят в една и съща посока, но се забелязват съществени различния за начина, по който тази реформа ще се случи. Демократична България искат главния прокурор да се избира от квалифицирано мнозинство в Народното събрание, а Има такъв народ искат той да се избира пряко от народа. Друг проблем при съдебната реформа е, че тя е средносрочна тема, няма как да стане веднага, а българските избиратели най-често гласуват на базата на краткосрочни цели, които могат да видят веднага. Това е основната причина ГЕРБ да има успехи толкова години подред, смята Даниел Стефанов. Според него самата фиксация върху съдебната реформа е грешка, защото по-належащите проблеми са четвърта вълна на коронавируса, както и входирането на Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук