Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Премахването на клетъчното отглеждане на животни ще доведе до трусове в сектора

Ивайло Гълъбов, член на УС на Съюза на птицевъдите, "Бизнес старт", 02.07.2021

12:00 | 2 юли 2021
Обновен: 18:04 | 5 юли 2021
Автор: Севделина Илиева

Премахването на клетките при отглеждането на животни, в частност на птици, ще доведе до сериозни сътресения в целия сектор. Смятаме, че подходът на Европейската комисия (ЕК) не е правилен, каза Ивайло Гълъбов, член на УС на Съюза на птицевъдите, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Поводът за изказването му е новината от преди няколко дни, че ЕК ще предложи законодателство за отпадане отглеждането на животни в клетки, тъй като гражданска петиция е събрала над 1 млн. подписа.

Законодателство ще бъде предложено през 2023г. и ще се предприеме поетапно премахване на клетките до 2027г.

По думите му, индустрията вече е минала през едно преструктуриране преди 10 години, когато „други законодателни промени наложиха премахването на конвенционалните клетки и се въведоха уголемени такива, с нова технология на отглеждане."

„В България около от 80% от птицефермите използват уголемените клетки, които се въведоха през 2011г., а екплоатационният период на тези клетки обикновено е около 30 г.“, коментира той.

Според него трябва първо да се ограничи използването на тези клетки, след това да има гратисен период, през който тези системи да се амортизират, тъй като преоборудването е дълъг процес.

„Периодът от 5 години, който е предвидила ЕК,  е неосъществим“, добави той.

По думите на Гълъбов, вкарването на тези социални и хуманни норми при отглеждането на птиците, цената на яйцата неимоверно ще нараства, а производствения капацитет ще намалява.

„При такава ситуация ще се наложи внасяне на яйца от трети страни, където продължават да отглеждат птиците в конвенционални клетки. Това е един парадокс, който трябва да имаме предвид, когато налагаме ново законодателство.“

Ивайло Гълъбов коментира и нерегистрираните животновъдни обекти у нас, върху които Българска агенция за безопастност на храните (БАБХ) не налага никакъв контрол. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.