Отглеждането на животни в клетки трябва да спре в ЕС до 2027 г.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света

07:28 | 1 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Европейската комисия заяви в сряда, че ще предложи законодателство за поетапно отпадане на отглеждането на животни в клетки, след като гражданска петиция, призоваваща за забраната, събра над един милион подписа.

Комисията заяви, че ще предложи законодателство през 2023 г. за поетапно премахване и в крайна сметка пълна забрана за отглеждането в клетки за всички животни, обхванати от предложението на гражданите, вероятно до 2027 г., предаде "Ройтерс".

Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки, въпреки че кокошките носачки могат да се държат в „обзаведени“ клетки, които осигуряват повече пространство от обикновено.

Европейският парламент и 27-те правителства на ЕС трябва да се съгласят и страните ще отговарят за прилагането на правилата.

„Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите за животните отразяват това“, заяви в изявление комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес.

Стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС са сред най-високите в света, въпреки че повече от 90% от отглежданите зайци в ЕС са настанени в клетки, а през 2019 г. половината кокошки носачки са държани в клетки.

"Чувствам се като един от тези моменти в историята, когато приливът се обръща. Движението за защита на животните успя да раздрънка веригите и да засади семената на нова ера", каза Олга Кику, ръководител на кампанията на групата "Състрадание в ЕС", и един от гражданите, водещ петицията.

Европейският парламент също заяви, че подкрепя забраната и изрази загриженост относно условията в земеделието, при които животните нямат място да стоят прави или да се обърнат на място.

Страните от ЕС вече показват подкрепа за промените. Германия заяви, че ще забрани едностранно кокошките в клетки до 2025 г., като малко по-малко от 6% от настоящия брой кокошки живее в клетки, според фондация "Алберт Швейцер".

Чешката република също се ангажира да забрани кокошките в клетки, докато Австрия и Люксембург са ги забранили изцяло.

Земеделските стопани ще могат да получават субсидии от ЕС, за да им се помогне да преминат към нови системи за отглеждане на животни, каза Комисията. Страните от ЕС могат също да кандидатстват за пари от фонда за възстановяване от COVID-19 от 800 милиарда евро (951 милиарда долара), за да помогнат при прехода.

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните.