Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нова ковид вълна в края на годината може да ликвидира туризма и ресторантьорите

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, „Бизнес старт“, 24.06.2021 г.

12:22 | 24 юни 2021
Обновен: 16:18 | 24 юни 2021
Автор: Петър Стоянов

Как се подготвят заведенията за новите правила за пластмасовите опаковки, какви са очакванията на собствениците на заведения от служебното правителство и от туристическия сезон и защо мерките за ваксинация и отваряне на страната към туристи от постигналите висок имунитет държави са ключови мерки, които трябва да се вземат максимално бързо, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, в предаването „Бизнес старт“ с Живка Поптанасова.

Всъщност в България вече има обекти, които работят с биоразградими чаши и чинии или кутии за доставки по домовете. Затова Алибегов очаква слабо и преходно оскъпяване на услугите, но масовото навлизане на тези изделия след 3 юли вероятно ще доведе до регулиране на пазара и намаляване на цената им. Подготовката на търговците се изразява единствено в смяна на доставчика или пък досегашния доставчик започва да работи с изделия от съответната суровина, посочва още експертът.

„Повече от година се алармира за това нещо, Агенцията по храните също ни беше предоставила списък и уведомление преди една година. Просто никой не обръщаше внимание, тъй като се борихме с ковид, бяхме затворени. Последна грижа беше каква опаковка ще ползваме, като не работим.“

Рано е да се каже дали браншът се нормализира след края на противоепидемичните мерки, тъй като е минало прекалено малко време и повечето заведения са работили пълноценно не повече от месец, казва още председателят на Българската асоциация на заведенията. Един от ясните проблеми е липсата на туристи.

„В София беше над 30% делът на туристите в оборота. Говорим за центъра. Пловдив, Варна, Бургас също имаха огромен дял на туристи. В момента ги няма, така че за възстановяване е много рано да се каже“

Очакванията за туризма са тясно свързани с работата на служебния кабинет. Има належащи въпроси, които могат да бъдат решени от тях при съответното желание, обяснява Алибегов.

„Най-важният въпрос, който ще обсъждаме, е моментално отпадане на рестрикциите за граждани на ЕС, Великобритания, Русия и Израел. Това са страните, които са със страшно напреднала ваксинация“.

Експертът посочва, че няма логика да са разрешени вътрешните пътувания в страната, въпреки много ниското ни ниво на ваксинация, а да забраняваме у нас да влизат туристи от страни с вече много голямо ваксинационно покритие на населението. Според него е важно да се действа бързо, защото при предстоящото падане на ограниченията за пътуване сред другите държави в ЕС, рискуваме чуждестранните туристи да изберат други, по-съобразителни от нас дестинации.

Ричард Алибегов обърна и специално внимание на опасността от нови ковид щамове.

„Честно да ви кажа не ми се слуша за никакви нови щамове, защото в тази последна една година имаме шест работни месеца. (...) Единственото, което можем да направим, е да насърчим ваксинационната политика“

Той посочи, че не трябва да се повтарят грешките от миналата година и въпросът ще бъде сред поставените на предстоящата среща на представителите на бранша с правителството.

„Както е грешно всяка сутрин да се будиш със смъртни случаи и брой на заболелите, така е грешно и напълно да забравиш за това“, казва госта. „Ако сега не се вземат мерки при наличие на ваксини и не се мотивира населението по някакъв начин, силно се опасяваме, че ноември можем да бъдем в същата ситуация. И ако това се повтори, честно ви казвам, не знам какво ще оцелее въобще от туризма като цяло.“

Нивото на ваксинация на служителите на заведения не е съвсем ясно. Според Алибегов то може би не е много високо, поради неуредици в организацията. Ваксинацията е доброволна, но това не значи, че правителството не може да намери начин да мотивира процеса и това е най-важното в момента. Решенията, както за ваксинацията и имунитета на населението, така и за политиката към чуждестранните туристи, трябва да се вземат веднага, убеден е гостът.

В разговора председателят на Българската асоциация на заведенията коментира и финансовите инструменти за подпомагане на засегнатите от кризата бизнеси и защо малките фирми не могат да си позволят допълнителни заеми, a мярката „60/40“ се усложнява ненужно.

Вижте повече във видеото.

Още гости на предаването „Бизнес старт“ може да откриете тук.