Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Delta вариантът на коронавируса е много по-заразен, предупреждават учени

Проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, „Бизнес старт“, 24.06.2021 г.

11:55 | 24 юни 2021
Обновен: 14:35 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Delta вариантът на коронавируса, който се появи в края на миналата година в Индия, се разпространява много по-бързо и може да даде начало на нови вълни на затваряне. Това заяви проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Вариантът е влязъл в повече от 80 държави и в момента предизвика забавянето на премахването на ограниченията във Великобритания и може да даде началото на една нова вълна, каза Александрова.

Позовавайки се на данни от изследване, публикувано в специализираното издание Nature, Александрова заяви, че новият вариант се разпространява 60% по-бързо от британския. „Има и намаляване на ефективността на ваксините с около 10 процента за третиране на Delta варианта“, каза Александрова.

Има малки разлики в симптомите на новия вариант с повече случаи на възпалено гърло, каза тя.

„Ковид е едно от многото лица на здравните проблеми, но не е единственият“, каза Александорва. Според нея ниското ниво на ваксинация в България е и заради липсата на добра кампания, коятo да предостави цялата събрана нужна информация на населението.

Delta, известен също като B.1.617.2, принадлежи към вирусна линия, за първи път идентифицирана в Индия по време на вълна от инфекции през април и май. Появата на варианта нараства бързо в някои части на страната и показва признаци на частична резистентност към ваксини. Но беше трудно за изследователите да разграничат тези присъщи свойства на варианта от други фактори, които движат потвърдените случаи от над 400 хил. на ден в Индия .


Вариантът Delta е свързан с възраждането на COVID-19 в Непал, Югоизточна Азия, но разпространението му във Великобритания даде на учените ясна представа за заплахата, която представлява. Изглежда, че Delta е около 60% по-трансмисивен от вече силно заразния вариант Alpha (наричан още B.1.1.7), идентифициран в Обединеното кралство в края на 2020 г., съoбщава списание Nature.

Delta е умерено устойчив на ваксини, особено при хора, които са получили само една доза. Проучване на Public Health England, публикувано на 22 май, установи, че еднократна доза или ваксина на AstraZeneca, или на Pfizer намалява риска от развитие на симптоми на COVID-19, причинени от варианта Delta, с 33%, в сравнение с 50% за варианта Alpha. Втора доза от ваксината AstraZeneca повишава защитата срещу Delta до 60% (в сравнение с 66% срещу Alpha), докато две дози на Pfizer са 88% ефективни (в сравнение с 93% срещу Alpha).

Предварителните данни от Англия и Шотландия показват, че хората, заразени с Delta, са около два пъти по-вероятно да попаднат в болница, в сравнение с тези, заразени с Alpha.

Повече за новия щам на коронавируса и притесненията около неговото разпространение в Европа вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.