Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Покритите облигации – мобилност за банките и възможност за пенсионните фондове

Борис Петров, финансист, „Бизнес старт“, 23.06.2021

12:23 | 23 юни 2021
Обновен: 14:39 | 24 юни 2021
Автор: Александра Попова

Банките по проектозакон са единствените емитенти, но интересът към покритите облигации е не само от страна на банките, но и от страна на потенциалните инвеститори в такива инструменти като секторите пенсионно осигуряване и застрахователни фондове. Това заяви Борис Петров, финансист, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Покритите облигации възникват в Прусия преди 150 години. Много близки са като инструмент до ипотечните облигации. Разликата е, че обезпечението по покритите облигации може да бъде не само чрез ипотечни кредити, но и да бъде под формата на други кредити. Втората особеност е, че той винаги трябва да бъде издаден от кредитни институции и е подкрепен с кредитното качество на банката". 

"По този начин инвеститорите в този тип инструменти се радват на двойно обезпечение – от една страна от активите на емитента и от друга от сегрегираните активи, които формират опезпечителния пул", добави още гостът. 

Борис Петров се надява, че българският пазар да се развие с приемането на закона за покритите облигации.

"Това ще доведе до по-голяма мобилност в кредитните портфейли на банките, като те ще могат по-активно да освободят капитал, за да подкрепят икономиката ни. От друга страна инвеститорите ще могат да закупят тези нискорискови инструменти, така че да отговорят на своите инвестиционни стратегии и цели".

Гостът коментира, че дълговата криза в еврозоната през 2011-2012 г. е показала, че покритите облигации са по-стабилни от държавните ценни книжа на някои държавни емитенти. По този начин те се доказаха, че са устойчив инструмент по време на икономически и финансови турбуленции. 

"България прие през 2000 г. законa за ипотечните облигации, които са част от покритите облигации – това са облигациите, емитирани от банки. Държавата ни направи тази важна стъпка напред, но се забавиха спрямо другите държави, тъй като имаха широк достъп до финансиране от чужбина и не се налагаше да секюритизират активи и кредитни вземания, за да може банките да подкрепят един засилен кредитен растеж".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.