Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Масова дигитализация, а не само ваксинация на малкия бизнес

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, "Бизнес старт", 23.06.2021

13:30 | 23 юни 2021
Обновен: 14:21 | 23 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Няма система, национална мрежа от местни центрове за бизнес подкрепа, където човек да отиде и да получи някаква помощ, да разбере какво предстои, какви са възможностите, как да се подготви за тях. Просто Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предпрития и ББР са основните инструменти на държавата да подкрепят малкия бизнес, а те са хипер централизирани и буквално имат офиси само в София. Тук идва един хроничен дефицит от повече от 30 години в България - липсата на национална мрежа за подкрепа на бизнеса на местно ниво. Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Хора, администратори, политици, министри, трябва да има териториални структури, които да бъдат близо до бизнеса, които да им предлагат пакет от услуги на място. Малкият бизнес няма възможност да ползва големи консултантски компании, за да се стигне до някакво развитие. Липсата на такава мрежа не дава възможност и на самите взимащи решения да черпят информация отдолу нагоре“, призова Негулова.

Тя сподели личния си опит, тъй като вече е кандидатствала пред фонда за микрокредитиране, който има ББР. По думите ѝ, въпреки прокламираните улеснени възможности за кандидатстване, всички тези пакети и документи са трудно достъпни. Всичко се случва онлайн, а дигитализацията на малкия бизнес е по-скоро „едно добро пожелание“.

„Сега правим масово ваксиниране, но за малкия бизнес е много важно в най-кратък възможен срок да се направи масово дигитализиране, ако наистина искаме да имаме един гръбнак на българската икономика, който да доведе до едни по-добри икономически резултати – не само за малкия бизнес, а и за цялото ни общество“, добави тя.

Еленора Негулова смята, че политическата ситуация у нас е такава, че непрекъснато прави времеви прозорци между това да се взимат решения и да се прилагат тези решения. При смяната на правителствата става предаване на щафетата между отделните лица, а това съвсем естествено влияе върху времевия диапазон, в който една мярка се подготвя.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.