Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Русия и САЩ намериха начин да успокоят света

Проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС, „Бизнес старт", 17.06.2021

12:00 | 17 юни 2021
Обновен: 12:07 | 17 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Мисля, че имаше прекалено повишени очаквания от тази среща. Впечатли ме това, че все пак тя се случи. Без съмнение САЩ и Русия играят особена роля в развитието на международните отношения, а състоянието на техните отношения са индикатор и за общото състояние на света. Впечатли ме също и това, че за пореден път САЩ и Русия демонстрираха отговорност по отношение проблемите в света и както подобава намериха начин да го успокоят. Това каза проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите му, съперничеството между САЩ и Русия е неизбежно, но все пак двете страни показаха съзнание, че биха могли да съдействат за намаляване на рисковете пред международната сигурност.

„Мисля че най-важният аспект е военно стратегически, що се отнася до отношенията между тези две супер ядрени държави. Те имат нужда от нови правила, които отразяват настъпилите промени в света“, допълни той.

Според проф. Динков, двете страни от самото начало залагат на това да се срещнат, да се опознаят, да споделят вижданията си и всеки да направи преценка дали може да се довери на другия. Специалистът смята, че на срещата се е долавял позитивния тон и от двете страни и те вече се отнасят с по-голямо уважение един към друг. 

„Първата договореност е да се върнат посланиците на двете страни в своите посолства, тоест да се възстанови на най-високо равнище дипломатическия канал“, коментира той.

Двамата лидери са говорили и за недосегаемостта на част от критичната инфраструктура от хакерски атаки. 

Проф. Динков смята, че САЩ демонстрира много сериозно отношение към глобалните проблеми. С тези жестове те се опитват до някаква степен да се отворят към Русия, а не да я смачкат.

„Мисля че това се дължи на голямата загриженост на САЩ от възхода на Китай, смятам че те демонстрират тези усилия, за да не допуснат голямо сближаване, най-вече военно-политическо между Китай и Русия.“

По време на срещата Байдън е подарил на Путин тъмни пилотски очила. Проф. Динков коментира, че вероятно това е знак двамата да се насочат към една посока, да гледат през едни призми, едни очила.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.