Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дигитална програма за лоялност на клиентите без мобилни приложения

Бояна Пеева и Марин Георгиев, съоснователи на Subscribe.bg, „Бизнес старт", 16.06.2021

14:00 | 16 юни 2021
Обновен: 14:54 | 16 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Технологиите за лоялност дават шанс на компаниите да управяват по-добре отношенията с клиентите си, да ги задържат, да повишават удовлетвореността им и така и да увеличават своите приходи. За един бизнес е 5 пъти по-евтино да се погрижи за един съществуващ клиент, отколкото да намери нов, посочват Бояна Пеева и Марин Георгиев, съоснователи на Subscribe.bg в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попйорданова.

Решенията от този тип обаче невинаги са достатъчно достъпни за малки и средни компании или не се използват пълноценно. Дигиталната карта за лоялност на Subscribe.bg помага точно на по-малките бизнеси да достигат по-лесно до клиентите си, директно през мобилни канали. 

„В днешно време дигитализацията налага бизнесите да се отдалечават от клиентите си, тоест те нямат пряк контакт с тях. В много случаи и поради тази причина много бизнеси инвестират в създаването на мобилни приложения. Когато един клиент изтегли мобилното приложение на телефона, бизнесът започва да събира данни за неговото поведение. С дигиталната карта във Viber премахваме нуждата от създаване на такива мобилни приложения“, обясни Бояна Пеева.

Потребителят сам избира дали да се присъедини към програмата за лоялност на даден бизнес. Има бизнеси, чиито програми за лоялност включват пластмасови карти, които трябва клиентите да носят винаги с тях. Тези карти обаче се губят и забравят. Повечето специализирани фирмени приложения пък се използват само по веднъж, според цитирани от Бояна Пеева данни, докато Viber остава в постоянно активен в устройството на потребителя. Чрез дигиталната карта само с един клик един потребител може да се присъедини към такава програма за лоялност, така че бизнеса да събира поведенчески данни, а клиентът да трупа точки, да печели награди и да получава персонализирани оферти.

Марин Георгиев обясни, че дейността им е фокусирана към всички компании, които имат нужда от подобна функционалност в този момент. Това са бизнеси, които обикновено продават през някаква платформа. Обясни още, че към този момент обаче са по-фокусирани към два вида бизнеси.

„Едните са строителни марки, които продават през големите търговски вериги и нямат контакт със своя клиент, а другите са заведенията, които продават през платформи за доставки. Те не познават клиентите си и всъщност точно това им даваме – шанс да се свържат отново с тях.“

Съвсем в началото създателите наблягат на провеждане на различни маркетингови проучвания, на интервюта със собственици на бизнеси, правят анкети. Така достигнали до извода, че бизнесът има нужда от контакт с клиента, независимо каква е ситуацията, независимо дали има пандемия или не. Също, има нужда от по-добър фокус върху съществуващите си клиенти. Проучванията показват, че много от потребителите от своя страна предпочитат директно да поръчват от търговеца, а не през платформа-посредник и предпочитат персонализираното изживяване при пазаруване.  

Бояна Пеева и Марин Георгиев са сред "Вдъхновяващите 5" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.