Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новото правителство на Израел трябва да обедини всички

Рина Бакалова, директор на Български културен център в Израел

11:57 | 15 юни 2021
Обновен: 12:12 | 15 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Най-важното, което трябва да направи новото правителство в Израел е да обедини всички. В последния мандат на Нeтаняху имаше много силно разделение на леви и десни. Никога не е имало нещо такова в Израел, винаги е имало толерантност между всеки, който има други политически разбирания. Смятам, че това правителство, в което има и леви и десни, ще може да обедини народа. Това каза Рина Бакалова, директор на Български културен център в Израел в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Бенет излиза от дясното политическо пространство, доста умен и интелигентен човек е. Той вече е бил в правителства на Натаняху и иска да направи много реформи, които да са за доброто развитие на Израел. Бенет трябва да успее да бъде балансьор между лявото и дясното пространство, да може да бъде убединител на всички интереси в това правителство.“, коментира тя.

По думите ѝ, Натаняху е човек, който е допринесъл много за държавата Израел, затова има и много силна подкрепа от поне половината от населението.

„Ако отчетем добро справяне на новото правителство има шанс то да оцелее и да продължи мандата си. Ако обаче има някакви грешки, Нeтаняху ще използва това веднага като много силна опозиция. Това, което той обещава, че ще бъде бъде много тежка опозиция на това правителство.“

Министерствата са разпределени много интересно, допълни още Бакалова - всяка партия получава министерство. Това е така, за да може лесно да се правят реформи и да нямат съпротива вътре.

Според нея много голяма промяна в отношенията с Хамас не се очаква. Ясно е обаче, че ще трябва да се преговаря в тази посока.

Също, в правителството влезе ислямистка партия. За първи път в историята на Израел има такава партия в правителството, отбеляза гостът.

„Те имат равни искания, които тепърва ще се поставят на дневен ред в парламента и предполагам много от тях ще бъдат приети.“

Според Рина Бакалова, Бенет ще продължи линията на топли и приятелски отношения със САЩ.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.