Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дигиталните валути могат да прехвърлят дейности от търговските към централните банки

Александър Петров, старши партньор в McKinsey & Co Лондон, „Бизнес старт“, 11.06.2021

11:30 | 11 юни 2021
Обновен: 11:55 | 11 юни 2021
Автор: Александра Попова

Преди няколко години банките се притесняваха, че от финтех компаниите ще им вземат хляба. Бъдещето е в едно партньорство между банките и новите технологии. Прогресивните, бързите идеи в банките трудно се развиват. Като институция те са монолитни корпоративни единици, където решенията отнемат време. При финтех компаниите е обратното, но те пък нямат необходимия брой клиенти. Това заяви Александър Петров, старши партньор в McKinsey & Co Лондон, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 Част от темите бяха свързани с това какви промени предизвика Брекзит при британските банки.

От думите на госта стана ясно, че след Брекзит компаниите не са се изместили от Лондон.

„Много от британските компании прехвърлиха служители и активи в Европа. Броят на хората, които отиват в централните офиси на банките намаля. City Group имаше персонал около 10 000 човека, като в момента са под 5000”.

Дигитализацията на процесите и намаляването на клоновата мрежа води до съкращаване на банковите служители в цял свят.

Бъдещето на финансовата система беше акцент на финансовия форум „Иновации“, който се проведе тази седмица и на който Александър Петров беше лектор.

„Пандемията ускори много дигитализацията. В Англия са много популярни чековете, като по време на пандемията се въведе иновацията да снимаш чека с мобилния си телефон, да го изпратиш на банката и той да влезе директно в сметката. Друга мярка беше това, че наеха коли, които да обикалят по различни места и да помагат за банковите услуги, тъй като офисите бяха затворени. Бързото вземане на решения и дигиталното вземане на кредити се ускори също – може да вземеш ипотека за 3-4 дни, вместо месеци“.

От думите на госта стана ясно, че се използва изкуствен интелект при дигиталното оценяване на риска.

„Банките притежават много информация за бизнесите и за нас като частни лица. Те са наясно кога имаме извънредни разходи или кога си плащаме сметките. Пандемията даде тласък на един тренд - всичките тези данни, с  които банката разполага, започнаха да бъдат използвани. Когато споделяте неща онлайн имайте предвид, че те могат да бъдат използвани от банката като оценка на риск“.

Гостът е на мнение, че дигиталните валути ще променят банковия сектор.

„Разплащането с пари, което намаля по време на пандемията, се очаква да намалее още повече. Но кешът няма да изчезне. Какво ще стане с търговските банки, дали централните банки ще изземат ролята им да събират депозити от фирмите и населението, да дават кредити, това се дискутира много и няма все още ясна позиция по този въпрос.“

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.