Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Машинното гласуване не се е провалило

Д-р Ваня Нушева, преподавател по Избирателни системи и изборна администрация към СУ "Св. Климент Охридски", „Бизнес старт“, 10.06.2021

11:31 | 10 юни 2021
Обновен: 11:36 | 10 юни 2021
Автор: Александра Попова

Продължават разговорите с Централната избирателна комисия и „Сиела Норма“ за допълнителни машини за вот. Компанията достави 9600 машини за изборите през месец февруари, като трябваше да достави още 1500. От „Сиела Норма“ обявиха, че са готови да изпълнят това срещу 15 млн. лв., докато сумата, която е готова да заплати ЦИК, е на стойност 6, 5 млн. лв. Твърде рано е да вадим категорични изводи по отношение на машинното гласуване. Не може да се говори за провал, тъй като имаме 9600 машини, които бяха използвани на последните парламентарни избори пред 2 месеца. Това заяви д-р Ваня Нушева, преподавател по Избирателни системи и изборна администрация към СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Проблемът е в това дали ще бъдат доставени допълнителен брой машини. В изборния кодекс съществува една защитна клауза, която осигурява 100% хартиени бюлетини в случай на техническа невъзможност да се проведе машинно гласуване“.

Д-р Ваня Нушева коментира, че важният въпрос е каква е техническата поддръжка и какъв е ангажиментът на „Сиела Норма“ за актуализиране на софтуера на машините.

От думите на госта стана ясно, че все още не са заплатени машините, като се очаква този процес да тече в рамките на следващите две седмици, когато изтича и крайният срок.

Д-р Ваня Нушева е на мнение, че в дългосрочен план е нужен по-различен подход относно машинното гласуване. Това включва диалог и съдействие с единствения доставчик на машини от една страна, както и с изпълнителната власт по отношение на финансирането от друга.

Друга разисквана тема бе свързана с гласуването в чужбина.

„Най-разумният подход е вотът в чужбина да бъде с хартиени бюлетини. Ще бъдат отворени много повече секции в чужбина, което предполага, че в голяма част от тях броят на избирателите ще бъде под 300“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.