Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вътрешнополитически противоречия са причина за ескалацията на конфликта между Израел и Палестина

Христо Петров, журналист и Рина Бакалова, Български културен център в Израел, "Бизнес старт", 13.05.2021

12:00 | 13 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има няколко фактора, които допринесоха за военна ескалация между Израел и Палестина, при която десетки души бяха убити. Израел нанесе редица въздушни удари по цели в ивицата Газа в отговор на изстреляните оттам в понеделник над 1500 ракети от военната палестинска организация Хамас. Основният фактор, който доведе до ескалацията, са вътрешнополитически противоречия, които съществуват както в Израел, така и в Палестина. Това смятат Христо Петров, журналист и Рина Бакалова, Български културен център в Израел, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Политическата ситуация в Израел и невъзможността на партията на Бенямин Нетаняху Ликуд да сформира правителство толкова дълго време изиграха важна роля за събитията от последните няколко дни", смята Христо Петров.

„Крайнодясна политика на консервативната политическа партия Ликуд е насочена към установяване и разширяване на израелските заселници в палестинските територии“.

„Палестинските ракети не питат кой от коя страна е. Липсата на политическа алтернатива в момента поставя, както привържениците на Нетаняху, така и опозицията в еднаква ситуация, от която страдат всички граждани на Израел“, добави още гостът.

От думите на Христо Петров стана ясно, че политически проблем има и в Палестина. 

"Махмуд Абаз, който отложи поредните избори в Палестина, е подложен на липса на адекватност в бързо променящата ситуация на страната – не само финансовата криза и хуманитарна катастрофа в ивицата Газа, но и когато става въпрос за конфликта на поколенията. Младото поколение не иска да следва тези традиционни палестински ценности".

Петров коментира, че в момента палестинската кауза е в криза.За последните 10 г. с помощта на Арабската пролет бяха унищожени всичките лостове – финансови и политически за съдействие към Палестина.

"През 2018 г, когато Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, беше погребана идеята за създаване на две държави на два народа", смята Петров.

Рина Бакалова коментира, че агресията към Израел идва в момент, когато имаше шанс да се промени правителството в страната, като дойде ляво, в което да има и партия, представляваща Палестина.

От думите на Бакалова стана ясно, че най-засегнатите райони са на 40 км. от границата – два големи града основно.

"Това са 1200 ракети изстреляни към Израел до момента".

Според Христо Петров конфликтът ще спре, тъй като самите палестинци нямат ресурсите да го продължат.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.